Socialnämndens ordförande om skräckvården på Bergdala: "Vi hade inte en aning om det här"

I början på februari skrev vår tidning om att personal på en demensavdelning på Bergdala i Kisa under en längre tid "kraftigt brustit i sitt bemötande mot de boende". Samtliga fyra vårdanställda stängdes av omedelbart. två har nu slutat och två har omplacerats till andra äldreboenden i kommunen. Nyheten slog ner som en bomb för socialnämnden.

Två anställda har omplacerats och två har slutat efter vårdskandalen på en demensavdelning på Bergdala i kisa. Foto: Lars-Göran Bexell

Två anställda har omplacerats och två har slutat efter vårdskandalen på en demensavdelning på Bergdala i kisa. Foto: Lars-Göran Bexell

Foto:

Kinda2017-04-22 06:13

- Vi i socialnämnden hade inte en aning om det här förrän det stod i tidningarna, säger socialnämndens ordförande Roger Rydström (S).

Det var den 9 februari i år som vår tidning skrev om att personal på en demensavdelning på Bergdala i Kisa stängts av med omedelbar verkan när det blev känt att det under lång tång förekommit trakasserier mot de boende på demensavdelningen.

- Det var en vikarie som slog larm till sina chefer att det varit en rad oegentligheter under flera år, säger Roger Rydström.

Kinda kommun gjorde en lex Sarah-anmälan till Inspektionen för vård och omsorg (IVO) och skickade in en utredning om det inträffade.

Personal på berörd avdelning har brustit i och/eller haft ett felaktigt bemötande gentemot de boende. Exempel som har framkommit kring detta är att personal kallat boende för öknamn (gubbjävel), tagit ett hårt tag i armen på boende samtidigt som denne personal på ett aggressivt och hotfullt sätt tala till den boende. Vidare har även framkommit att personal, inför boende, talat i sin privata telefon och i denna med mycket hård och otrevlig ton och använt ett olämpligt språkbruk som kärringjävel, subba, hora och olika svordomar, vilket har uppfattats som besvärande och stötande för boende, skriver kommunen.

Vidare har det framkommit vid flera tillfällen där personal haft ett bemötande som gjort att de boende känt sig kränkta. Personal ska ha skrikit åt en boende att vara tyst inför övriga boende på avdelningen, irriterat sagt åt boende att sluta tjata och att de kan gå till sina rum om de ska vara så jobbiga. Personal ska även ha sagt att boende inte längre ska ha hörapparat för att det är lugnare om denne inte hör. Boende på avdelningen har uttryckt att denne upplever att personalen helst ser den boende bara ligga i sängen och är tyst och inte ställer till besvär.

Enligt kommunens utredning har det även förekommit flera händelser där personal brustit i omvårdnaden mot de boende. Personal har inte bytt kläder på boende inför natten, vilket inneburit att den boende har fått sova i de kläder denne hade på dagen. En anhörig upptäckte detta klockan 13.15 dagen därpå, då den boende fortfarande låg kvar i sängen, och fick då hjälpa den boende att byta kläder. En boende nekades hjälp att sätta in sin hörapparater då dessa var inlåsta i ett skåp och personalen hade tappat bort nyckeln. När en anhörig frågade personal kring händelsen blev svaret "att den boende behövde inte höra något". Vidare har det framkommit att det på avdelningen är en bestämd tid för frukost och att denna tid inte är utifrån de boendes önskan.

Dessutom har flera klagomål från övrig personal inkommit att viss personal på avdelningen motarbetar meningsskapande för de boende. Detta ska ha skett genom att skälla och även handgripligen tagit tag i en vikarie vid en utskällning och motverkat att aktiviteter utförs och uppmuntras för de boende.

Vidare ska en boende på avdelningen ramlat till följd av att denne fått en sömntablett vid fel tidpunkt, under dagtid och vid samtal med berörd personal framkom "att medicinen gavs för att lugna den boende då personal upplevde att denne hade mycket annat arbete att göra".

I kommunens utredning framkommer det att den kultur som är på avdelningen och som vidfasthålls av viss personal har funnits i mer än tio år.

Den 2 februari stängdes fyra personal av från sitt arbete. Den 3 mars fick berörd personal en varning på grund av felaktigt handhavande av medicin. Den 8 och 9 mars fick avstängd personal information om att två anställda omplacerades till andra äldreboende i kommunen. De två övriga avslutade sin anställningar av olika skäl.

IVO kommer under hösten att göra en uppföljning med en inspektion på den aktuella avdelningen.

De fyra anställda har missbrukat arbetsgivaren förtroende och betett sig på ett felaktigt sätt. De har mer fokuserat på sitt eget beteende och sett sig till sig själva än mot de boende, säger Roger Rydström och fortsätter:

- Vi som arbetsgivare måste ju tro att det finns ett förtroende hos personalen och inte missbruka det som man har gjort här.

Aktuellt med polisanmälan?

- Nej , det var det inte. Det handlar inte om någon direkt misshandel och då kan det inte bli aktuellt med en polisanmälan, men det som de har gjort på Bergdala är väldigt allvarligt. Personligen tycker jag att det är en sorglig historia det här. Vi har nu fått fokus på ett arbetsmiljöproblem och vi måste se till att det fungerar i framtiden, säger Roger Rydström.

Det är en sorglig historia det här, säger socialnämndens ordförande Roger Rydström (S). Foto: Lars-Göran Bexell
Det är en sorglig historia det här, säger socialnämndens ordförande Roger Rydström (S). Foto: Lars-Göran Bexell
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om