Solens energi fyllde församlingsgården

Pengarna på taket eller i banken var namnet på den temakväll om solenergi som arrangerades av LRF, LRF konsult och Kinda kommun.

Kvällens föreläsare. Malin Samuelsson, Joakim Svensson samt Arne Andersson.

Kvällens föreläsare. Malin Samuelsson, Joakim Svensson samt Arne Andersson.

Foto:

Kinda2017-11-20 13:00

Det var ett intressant ämne som lockade många till församlingsgården denna kväll som delades upp i två omgångar med en mingelstund och höstsoppa mellan perioderna.

Myter om solceller

När man pratar om solenergi finns det solceller, som producerar el. Solvärmepaneler producerar varmvatten. Solenergi är förnyelsebar (outtömlig) energikälla.

Fyra myter kring solceller lyftes från Kinda kommuns energi- och klimatrådgivare Joakim Svensson.

Det är för dyrt. Här har priserna sjunkit med cirka 75 procent de senaste fem åren.Så lite sol i Sverige, den räcker inte. Lika mycket sol som norra Tyskland, kyla/snö/regn en fördel.

Kostnadsbiten

Det är för komplicerat. Minimalt underhåll, förenklats att sälja till nät.Huset måste vara i perfekt läge. Sydost, sydväst, väst och ost fungerar bra också.

Under kvällen gick föreläsarna genom en massa tekniska termer. Sedan kom de in på den intressanta delen som många väntat på. Arne Andersson förklarade kostnadsbiten och inkomster.

En större försäljning

Här får besökarna reda på att man inte får installera en större anläggning än vad man själv förbrukar i el. Dessa installationer skickar sedan ström till den källa som förbrukar mest ström för tillfället.

Övrig ström sänds ut på det allmänna nätet, där den säljs. Detta varierar ju också mycket under året, då sommarmånaderna ofta innebär en större försäljning än egen förbrukning.

Spannmålsproduktion

För de som är sugna på att investera i solenergi finns ett investeringsstöd att söka. Detta motsvarar 30 procent eller maximalt 1,3 miljoner kronor, för företag och 20 procent för privatpersoner. För egenproducerad och egenanvänd energi under 255 kW är det ingen elenergiskatt.

Som exempel togs en gård med spannmålsproduktion. Energianvändning 38 000 kWh/år. Huvudsäkring 50A. Reducerad elenergiskatt, ingen moms.

Besparing

Solelproduktion 35 000 kWh/år. Investering 420 000 kronor exklusive moms. Med 30 procent i bidrag 294 000 kronor. Detta resulterar i minskat elinköp på 30 procent och en försäljning av 70 procent. Motsvarande siffror för mjölkproduktion är 60 procent/40 procent.

Besparingen på 30 procent inköpt el motsvarar 10 500 kWh/år. Med elpris på 40 öre/kWh plus energiskatt 0,5 öre, ingen moms = 40,5 öre/kWh. 4 253 kronor per år.

Rörligt elnätspris 25 öre/kWh, ingen moms = 25 öre/kWh ger 2625 kronor per år. Total besparing blir då 6878 kronor per år.

Försäljning. 24 500kwh/år.

Spotpris 30 öre/kwh. Skattereduktion 60 öre kWh. Bästa elpris utöver spotpris 30 öre/kWh. Nätnytta 5 öre/kwh. Total intäkt blir då 30+ 60+30+5 = 124 öre/kWh vilket ger 30 388 kronor/år

Elcertifikat hela produktionen. 7 öre/kWh x 35 000 kWh = 2 450 kr/år. Detta slutar i en total intjäning av: 6 878+30 388+2 450 kronor = 39 716 kronor/år.

Ägarens ansvar

För den som är intresserad gäller det att ta in och jämföra fler offerter och se till att produkterna är CE eller TüV märkning. Lika viktigt är det försäljaren är återförsäkrad hos en tredje part, och att det finns referenser och kvalité på tidigare jobb.

När det gäller el är det alltid ägarens ansvar på vad som kan hända.

Arne Andersson visade bland annat den ekonomiska uträkning på en anläggning. Foto: Morgan Karlsson
Arne Andersson visade bland annat den ekonomiska uträkning på en anläggning. Foto: Morgan Karlsson
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om