Som man bäddar får man ligga

Det börjar osa katt för 60 fastighetsägare i Kinda kommun. De har alla det gemensamt att de har enskilda avloppsanläggningar, att de har brister de ålagts åtgärda och att de bara har några månader på sig att fixa biffen, som mest kanske ett halvår.
Kostnad; allt mellan 60 000 och 70 000 kronor. Men i vissa fall kan det tyvärr bli aktuellt att tvingas gräva ännu djupare i plånboken.

Förvaltningschef Yngve Blomberg på miljö- bygg och räddningsnämnden i Kinda kommun, tror att hela inventeringen är klar 2025.

Förvaltningschef Yngve Blomberg på miljö- bygg och räddningsnämnden i Kinda kommun, tror att hela inventeringen är klar 2025.

Foto:

Kinda2016-10-18 11:00

Det var 2009 som Kinda kommun inledde arbetet med att genomföra en fullständig inventering av samtliga enskilda avlopp i kommunen. Det var lagstiftarens uttalade mening enligt Miljöbalken att samtliga landets enskilda avloppsanläggningar skulle vara inventerade och åtgärdade före 2020 års utgång.

- Det kommer vi inte att hinna med i Kinda kommun. Men detta sista år när det ska vara klart, ser jag mer som just en intention, det är inte reglerat i någon lag, eller så.

Den som säger så är förvaltningschefen på miljö- bygg och räddningsnämnden i Kinda kommun, Yngve Blomberg. Han tror sig vara klar med inventeringen först år 2025.

Trots tidsdifferensen på fem år så tycker Yngve Blomberg att miljökontoret har läget under kontroll. Visserligen har de inte utfört några som helst inventeringar under denna vår, sommar eller höst – och arbetet återupptas inte förrän det blir barmark igen nästa vår.

- Vi satte igång med inventeringen år 2010 och jobbar cirka tre månader varje barmarkssäsong med den.

Kring sjöarna

Den kommunala insatsen är beräknad till 150 000 kronor per år och eftersom miljö- och hälsoskyddsinspektören på denna tid hinner med cirka 150 inventeringar och avgiften ligger på 800 kronor per inventering, blir det inte riktigt full kostnadstäckning.

- Av olika personaltekniska skäl här på förvaltningen har vi inte hunnit med några inventeringar alls under innevarande år.

De arbeten som prioriterats under de första fem år inventeringen pågått, har omfattat särskilt känsliga områden. Som exempelvis fastigheter i anslutning till sjöar och vattendrag i kommunen, som Åsunden, Föllingesjöarna, Storån, Kisaån och Stångån, med flera.

- De inventeringarna är vi i stort sett klara med. Så det känns bra, säger Yngve Blomberg.

Det visar sig att av cirka 800 inventerade avloppsanläggningar totalt, har 363 haft sådana brister att de måste åtgärdas. Av dessa 363 har cirka 300 åtgärdats.

Den praktiska gången är sådan att den enskilde fastighetsägaren har två år på sig att fixa till påtalade brister.

Eftersom den senaste inventeringen gjordes hösten 2014 börjar det med andra ord skynda för de 63 fastighetsägare som inte fått sina anläggningar klappade, godkända och klara.

Olika typer

Den här avloppsinventeringen företas för att säkerställa att de enskilda avloppen uppfyller dagens miljökrav.

Det tilläts en större flexibilitet, eller uppfinningsrikedom om vi hårddrar det hela, förr i tiden.

Det kan röra sig om trekammarbrunn med eller utan markinfiltration, den kan förekomma slutna tankar eller också egna varianter.

- Vi ser att cirka hälften av alla enskilda anläggningar har någon form av brist som måste åtgärdas. Och vi visste egentligen att det var så illa, redan innan vi började arbetet, fortsätter Yngve Blomberg.

Det finns totalt cirka 2000 enskilda avloppsanläggningar inom kommunens gränser. Alla får ett inspektörsbesök.

- Det är även så att en fullgod anläggning med markinfiltration ”mättas” efter hand varför markinfiltrationen måste göras om. Den ursprungliga infiltrationsmassan klarar helt enkelt inte av att rena det avloppsvatten som kommer från bad, disk och toa.

I vissa fall krävs det även en fosforrening efter markinfiltrationen för att omgivande natur, eller dricksvattentäkt, inte ska påverkas.

Slutna tankar

Kommunens roll är inte att lösa enskilda fastighetsägares problem, men däremot kan inspektören ge råd.

- Av den anledningen kan vi inte ta ansvar för att vattentäkter och avloppsanläggningar inte påverkar varandra idag, eller i framtiden. Det är ju en frågeställning som blivit mer aktuell i dessa dagar när flera tvingats borra efter nytt vatten, när de grävda brunnarna sinat.

En felaktigt placerad avloppsinfiltration kan påverka tillgången till rent dricksvatten. Likaså kan en sänkts grundvattennivå göra att infiltrationen finner nya vägar och förlorar i effekt.

- När det gäller slutna tankar så har vi egentligen inga åsikter om det. Det kan fungera på fritidshus att tankarna slamtöms efterhand de fylls på. Men när det gäller fastboende villor ser vi restriktivt på en sådan lösning eftersom det blir mycket negativt miljöpåverkande transporter.

Ett spartips

Kostnaden för att ordna en fullgod avloppsanläggning varierar mycket. Men det är mycket svårt att komma under 60 000 till 70 000 kronor för kalaset. Är det mycket svåra markförhållande kan kostnaden skena.

Ännu återstår att inventera cirka 1 200 anläggningar i Kinda kommun. MBR-förvaltningen tar område efter område. Det börjar med ett informationsbrev, fortsätter med ett besök – och slutar med antingen ett godkännande, eller ett krav på åtgärd.

Det finns dock ett sätt att ”tjäna” 800 kronor, för den som är såväl ytterst snabb som smart. Det är att förekomma en förväntad negativ besiktning och istället skicka in en ansökan om byggande av en ny avloppsanläggning.

Då tvingas inspektören konstatera att se att han, eller hon, var alldeles för långsam i svängarna.

Se där, ett spartips så gott som något i dessa dyrtider.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om