Sommen sjunker

Vattennivån i Sommen är nu bara 18 centimeter över minimigränsen. Småbåtshamnar går inte att använda och ångbåten Boxholm II kan inte anlöpa sina bryggor. Viktiga yngelplatser för öring och annan fisk står torrlagda.

Bryggorna i Visskvarn, Norra Vi, spretar högt uppe i luften och stränderna står nakna. Vattnet borde vara en meter högre.

Bryggorna i Visskvarn, Norra Vi, spretar högt uppe i luften och stränderna står nakna. Vattnet borde vara en meter högre.

Foto:

Kinda2003-04-08 06:46

Nu höjs kritiska röster mot kraftbolaget, Tekniska Verken i Linköping, som man menar tagit ut för mycket vatten och kommunerna runt sjön kräver en ny vattendom; den gamla är från 1923?

Inte sen 30-talet har vattnet varit så lågt i Sommen.
Det hävdar Roland Fridlund, ordförande i Norra Vi Båtklubb.
- Ja, det är ju historiskt lågt. Enligt vattendomen får det skilja 1,5 meter och i onsdags i förra veckan skiljde det 18 centimeter från minimum.
Då ska man komma ihåg att det i april borde vara ganska bra med vatten för att tåla en torr vår och sommar.
Som det är nu finns alltså nästan ingen marginal alls. Nu har Sommens Sjöråd (en paraplyorganisation för småbåtsklubbarna runt sjön) skickat en skrivelse till kraftbolaget, Tekniska Verken i Linköping, med skarp kritik.

För grunt för båtar
För båtklubbarna innebär det stora problem att sjösätta båtarna.
Roland Fridlund berättar att en tredjedel av båtplatserna i Norra Vi över huvud taget inte går att använda just nu. Värst är det för segelbåtarna.
För passagerarbåten Boxhom II innebär det att två av bryggorna där den brukar lägga till inte går att utnyttja: Malexander och Torpön.
Det är inte bara småbåtsfolket som har reagerat. Stiftelsen Sommen (där Boxholms, Tranås och Ydre kommuner ingår) har skickat en skrivelse till Länsstyrelsen Östergötland (som är tillsynsmyndighet för sjön Sommen).

Ompröva vattendomen
I skrivelsen begär man att länsstyrelsen ska utreda möjligheten att ompröva vattendomen för Sommen.
Vattendomen för Sommen är från 1923. Enligt domen medges en reglering på 1,5 meter men det finns särskilda regler vid svår torka.
Enligt skrivelsen hade Tekniska Verken till oktober 2002 låtit sänka vattennivån till 0,57 meter över miniminivån. Från dess fram till mars i år sänktes vattnet ytterligare 36 centimeter.
"Detta under samma tid som vattennivån borde höjts till 1,20 för att sjön skall stå rustad inför vattenavdunstningen under de varma sommarmånaderna (ca 0,15 m/månad) och uppfylla båttrafikens respektive fiskeintressenas önskemål."

Torrlagda yngelplatser
Det är Tranås miljöskyddschef Annelie Johansson som formulerat skrivelsen och hon pekar på en rad skäl till att ompröva vattendomen. Det gäller båtlivet men också i högsta grad naturen, där yngelplatser för flera fiskarter nu står torrlagda.
Sommen är dessutom dricksvattentäkt för många människor, bland annat Tranås tätort, och är klassad som riksintresse för naturvård och friluftsliv.
- Det kan bli ett katastrofår i år, säger Johansson och funderar vad som händer om vi inte får en regnig vår.
Tar tid att ändra
Men att ta en vattendom till Miljödomstolen och få den ändrad är en jätteaffär som kan ta många år.
Kommuner och vattenägare måste få säga sitt och naturhänsyn måste granskas. En minskad reglering kan också mycket väl innebära att den som äger fallrätten (i dag Tekniska Verken) kan komma att kräva ekonomisk kompensation.
Sommens vattenstånd regleras vid Svartåns utflöde i Laxberg, alldeles söder om Boxholm. Sen passerar Svartåns vatten en rad kraftverk i främst Boxholm och Mjölby innan det till slut rinner ut i Roxen.
Sen 2001 är Tekniska Verken i Linköping majoritetsägare till kraftverken (man äger till exempel hälften i de båda kraftverken Bruksfallet och Flemminge i Boxholm) och styr därigenom vattenflödet vid Laxberg.

Vädrets fel
Många kritiska röster har höjts mot Tekniska Verken som man menar tagit ut för mycket vatten för att tjäna pengar under en tid med höga elpriser. Men driftsingenjör Staffan Långström håller inte med.
- Vi kör ju på statistik från SMHI över nederbörden de senaste 50 åren. Och så här lite nederbörd under september-mars har vi knappt aldrig haft. Och har vi haft lite nederbörd så har det i alla fall funnits en del snö i markerna. Enligt statistiken skulle det rinna till men det har det ju inte.

Har ni begått ett misstag?
- Nej, enligt alla normalkurvor så skulle ju vattnet ha stigit, så det tycker jag inte man kan säga.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om