Sophämtning med brister

Kisaföretaget Kimek Industriservice, som på entreprenad har hand om sophämtningen i Kinda kommun, riskerar att få ett vitesföreläggande av Arbetsmiljöverket. Det står klart sedan Arbetsmiljöverkets Linköpingsdistrikt utfört inspektioner av sophanteringen i Kinda kommun.

Kinda2005-08-15 06:22

Nyligen gjorde verkets inspektörer flera besök i Kinda kommun och vid bland annat Liabacken i Björkfors, där sophämtning sker vid sommarbostäder, konstateras att backen är mycket brant och cirka 180 meter lång. Vägbeläggningen består av lösgrus och sand.
Det får till följd att sopbilen inte kan köra upp till de båda fastigheterna som ligger mitt på backen, och bilen måste därför stanna på gatan nedanför backen. Sopsäckarna måste då dras med säckkärra eller bäras/släpas nedför backen till sopbilen.
Alternativt kan bilen ta en omväg och stanna högst upp på backen, avståndet blir dock detsamma, cirka 90 meter, samtidigt som säckarna då måste hanteras i uppförsbacke.
Kimek har uppgivit till Arbetsmiljöverket att de har försökt förmå fastighetsägarna att acceptera att hämtstället läggs längst ned eller längst upp på backen. Fastighetsägarna har emellertid inte gått med på det.

Förbud
I en underrättelse till Kimek meddelar Arbetsmiljöverket att de nu överväger att från och med nästa år förbjuda företaget att hämta sopor från dessa fastigheter, ifall Kimek inte uppfyller följande villkor:
+ Hämtningen av sopor från dessa fastigheter ska kunna ske på ett sådant sätt att förslitningsskador och belastningsskador, orsakade av tung manuell hantering och onödigt tröttande arbetsställningar och arbetsrörelser, förhindras.
+ Säckar eller kärl får inte bäras eller dras nedför eller uppför backen.
+ Vid manuell hantering av säckar eller kärl får inte bördor över 15 kg eller drag-/skjutkrafter över 200 Newton förekomma.
Abetsmiljöverket meddelar även att om de beslutar om ett förbud, kan verket också sätta ut ett vitesbelopp, som Kimek kan bli skyldiga att betala om inte förbudet följs.
Kimek får tillfälle att yttra sig i ärendet. Det ska man i så fall ha gjort senast 1 september.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om