Sossarna valets vinnare i Kinda

Socialdemokraterna var EU-valets stora vinnare i Kinda. Medan partiet i Sverige stod kvar på samma nivå, gick det i Kinda framåt med 5,2 procentenheter och blev klart störst. Även Miljöpartiet och Folkpartiet ökade rejält. Junilistan, Vänsterpartiet och Centerpartiet tappade stort.

Kinda2009-06-09 07:21

I förra veckan sa Majlis Johansson, på Kindas valmyndighet, att hon kände ett litet större intresse i år än vid EU-valet 2004. Och den känslan visade sig vara alldeles rätt.

Fler röstade
Då röstade bara 35,1 procent i Kinda. Den här gången röstade 41,1 procent. Det är visserligen mindre än för Sverige i stort (43,8 procent) men ändå en rejäl ökning.
Många har valt att förtidsrösta, närmare bestämt omkring 730 personer av de totalt 3 067 avgivna rösterna. Och då återstår ännu de sista rösterna att räkna.
- Jag tror att förtidsröstning är jättebra, säger Majlis Johansson. Och det är viktigt med generösa öppettider.

Tjärstadbor röstade bäst
Tittar man på valdistrikten så utmärker sig Tjärstad 2 (det vill säga ungefär Rimforsa landsbygd) med ett valdeltagande på 50,1 procent.
Valdeltagandet i Kisa var betydligt lägre. Lägst i Kisa 2 med 36,2 procent.

Centern tappade
Valresultatet i Kinda följer i stort resultatet på riksplanet. Det vill säga Miljöpartiet och Folkpartiet ökar stort; Junilistan och Vänsterpartiet tappar stort.
Men några resultat bryter av. Moderaterna gör till exempel ett sämre val i Kinda.
Fler röster tappar dock Centern som backar med 4,7 procentenheter till 15,8 procent.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om