- Gravfältet har använts från Kristi födelse fram till i mitten på 1000-talet, så den har en lång historia som sträcker sig över stenåldern, bronsåldern och järnåldern. Många spektakulära föremål har hittats i arkeologiska undersökningar, men många gravar har tyvärr förstörts genom åren, säger Mattias Schönbeck.
Flera fynd
Gravfältet som ligger i nära anslutning till Rimforsas samhälle är 150 gånger 40-90 meter stort.
Många gravar har skadats eller totalförstörts av byggnationer eller andra mänskliga faktorer, men 39 fornlämningar har hittats på den stora kullen. Föremål som spännbucklor, skorbroddar, pärlor och bältesdetaljer har hittats i de arkeologiska undersökningarna som har genomförts.
Den första undersökningen gjordes i slutet av 1800-talet, sedan har flera genomförts under åren och gravfältskartan har utvecklats.
- Gravfältet kan mycket väl ha varit betydligt större eftersom det har använts under en så lång tidsperiod. Det säger lite om hur många gravar som förstörts och är borta. Människorna slutade att använda fältet och gick över till kyrkogårdar då vi bytte till att ha kristendom istället, säger Mattias Schönbeck.
Spännande guidning av historiskt gravfält
Under hela 2014 arrangerar Kinda kommun 15 olika guidningar runt om i bygden. Den första var havsörnsspårningen i Hallstad ängar, den sista är en stjärnguidning så sent som i november. En i raden av dessa var måndagens spännande guidning av Högabacksvägens historiska gravfält. Arkeologen Mattias Schönbeck från Länsstyrelsen var på plats och upplyste de 55 nyfikna besökarna.
Det var 55 nyfikna personer som deltog i Kinda kommuns guidning av Högabacksvägens historiska gravfält i Rimforsa. Länsstyrelsens arkeolog Mattias Schönbeck var på besök för att dela med sig av spännande information och lära deltagarna att upptäcka ett gravfält. Nästa guidning är på måndag längs spängerna vid Värgårds udde.
Foto:
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!