Spännande lyft av båtar i Rimforsa

Kinda Båtklubb arrangerade tillsammans med P.C Mobilkranar, Linköping en dag då båtarna sjösattes. Ett 20 tal båtar stod på kö för att lyftas i under dagen.

Många spända blickar följde dagens första lyft av Jens Anderssons Bavaria 35 Sport. Foto: Morgan Karlsson

Många spända blickar följde dagens första lyft av Jens Anderssons Bavaria 35 Sport. Foto: Morgan Karlsson

Foto:

Kinda2017-05-15 12:15

Den stora mobilkranen med en lyftkapacitet på 80 ton glänste i solskenet klockan åtta när lyftarbetet med båtarna påbörjades. Pierre Stragnefeldt och Christian Nordqvist från P.C Mobilkranar satte ihop den lyftrigg med bredband som skulle användas för de 20 båtarna.

Först i kön var Jens Anderssons Bavaria 35 Sport. Det var många spända blickar från klubbens medlemmar som följde den första isättningen. Sedan gick flera tillbaka till sina egna båtar för att få ordning på det sista.
Inför denna dag så fick båtägarna anmäla sitt intresse för sjösättning. Fast det var bara denna dag som kranen fanns på plats. Även en traktor användes för att via båtrampen sjösätta båtar.

Tidningen träffade Tomas Eskilsson som arbetade med det sista på familjens Albin Wynne 27, innan det blev hans tur. Bredvid Eskilsson fanns paret Patrik och Mikaela Andersson med barn, som även de gick igenom det sista innan det var dags att sjösätta deras Sealine 328.

– Detta är första säsongen med stor båt, så det skall bli spännande, förklarade Patrik Andersson.
Det var många diskussioner bland medlemmarna om sommarens planerade turer, vilket det finns mycket fina möjligheter till genom det fina sjösystemet där Åsunden, Järnlunden och Kinda Kanal har anknytning till Göta kanal. Sedan sätter bara fantasin gränserna.

Jens Andersson med sin Bavaria 35, berättade att de har varit på många härliga långresor med båten, och så skall det bli även denna sommar.

Jon Bergström, Brokind berättade för tidningen att han sammanställt en väldigt bra och uppskattad assistansgrupp bland båtägarna här.
– Det hela är en sms grupp indelade i 50 deltagare i var grupp, berättar Bergström. Grupperna är geografiskt indelade och drabbas man av problem ute på sjön så kan man påkalla hjälp via ett grupp sms.

– Det är sedan frivilligt och ideellt att ställa upp, fast det hela bygger på att hjälpa och skapa trygghet för varandra, då det inte finns någon från Sjöräddnings Sällskapet här där vi vistas.

– Denna assistansgrupp har blivit mycket omtyckt av båtägarna, och nu pågår arbetet med att sammanställa ännu en sms lista med aktörer, avslutar Bergström och meddelar att de som vill vara med där får kontakta honom.

Kinda Båtklubb har 150 medlemmar och drygt 100 båtplatser, och inom klubben ser man en trend av att medlemmarnas båtar blir allt större. På kölistan för båtplats finns det ytterligare 20 båtar.
Under förra veckan så var representanter från kommunen på plats för att undersöka om det går att skapa fler platser, fast detta är ännu oklart då området angränsar till privata markägare åt båda håll.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om