Dags för årets upplaga av Bankvarvsveckan

Snart är det dags för den årliga Bankvarsveckan, arrangerad av Kinda-Ydre sparbank. 2019 gick det första loppet av stapeln. Nu väntar den kanske största upplagan hittills.

2019 var det dags för den första upplagan av Bankvarvet. Då deltog många elever.

2019 var det dags för den första upplagan av Bankvarvet. Då deltog många elever.

Foto: Arkiv/Dennis Petersson

Kinda2022-05-23 16:11

Sista veckan i maj tillika första veckan i juni är det dags för årets upplaga av Bankvarsveckan.

– Det här blir en rolig vecka med både motion och samvaro, säger Johan Widerström, vd för Kinda-Ydre sparbank, som står bakom Bankvarvsveckan.

undefined
Johan Widerström, vd på Kinda-Ydre sparbank.

I Kisa, Österbymo och Rimforsa kommer sparbanken att välkomna till självständiga lopp, som går att genomföra när som helst under hela veckan. Senare, på torsdagen, är det dags för skollopp i Österbymo och på fredagen är det skollopp i Kisa.

– Det stora loppet går sedan av stapeln på fredagskvällen, den tredje juni, med start och mål i Kullaparken i Kisa. Det ska bli jättekul.

Årets upplaga av Bankvarvsveckan beräknas bli den hittills största, sett till antal lopp och underhållning. Längs med det stora loppets bana, på fredagskvällen, kommer livemusik att spelas och det kommer även att finnas försäljning av mat i Kullaparken, berättar Johan Widerström.

undefined
Ett tiotal medarbetare från Vårdcentralen i Kisa bildade lag och deltog i Bankvarvet i fjol. Här syns den blålklädda sjuksköterskan Sofia Larsdotter i täten.

Tidigare år har Bankvarvsveckan lockat omkring 800 deltagare.

– Vår förhoppning i år är att vi ska slå föregående års siffror. Sedan ställer ju pandemin till det lite, referensobjekten blir lite olika. Förra året hade vi ju bara självständiga lopp så då räknade vi antalet deltagare där. Lägger vi ihop alltihop i år så kommer vi ju förhoppningsvis att slå föregående års resultat.

Hur väcktes idén om Bankvarvet?

– Det började egentligen med att vi hade möte med skolorna där de lyfte ett problem – att ungdomarna inte rörde på sig tillräckligt. Det mynnade ut i en idé om ett lopp. Den idén växte sedan så till slut blev det ett lopp inte bara för skolungdomarna utan för alla. I slutet på maj 2019 hade vi det första Bankvarvet. Då var det en heldag med skollopp under dagen och aktiviteter för allmänheten på kvällen.

undefined
Ydre Näringsliv ställde förra året upp i Bankvarvet. Här syns några av deltagarna: Erik Rääf, Tomas Johansson, Emmy Spaak, Magnus Lindström och Urban Östh.

Sedan kom pandemin och satte käppar i hjulet.

– Då fick det bli på ett helt annat sätt eftersom vi inte fick ha några stora tillställningar då. 2020 och 2021 hade vi något som vi kallar för "öppet spår" där folk själva fick genomföra loppet som vi satt upp. I år får vi göra det här till en tillställning igen så då kommer vi ha med alla delar.

Ekonomiskt sett, hur mycket satsar ni på Bankvarvsveckan?

– Det är ett antal hundra tusen som går åt till det här. Hälsa är en del i att vara hållbar och vi tror på hållbarhet. Det här blir en hållbarhetsaspekt både för oss och våra kunder.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!