Sportaffären i Kisa hotar med nedläggning: "Orten är numer ett trafikkaos"

Nu har Peter Andersson på Kisa Cykel & Sport AB tröttnat. Han har tröttnat på bullret, på dammet, på knakande väggar och sprickor i väggarna. -Den kommande yngre generationen som nu tar över företag vill se en framtid här utan ung trafik. Kisa är numer ett trafikkaos. Vi lägger ner om det inet blir en förbifart.

Kinda2017-05-03 14:00

Peter Andersson skriver i dessa vassa ordalag till Stefan Dahlskog, strateg på enheten för samhällsbyggnad på Region Östergötland.

Han kräver nu att en byggnation av en förbifart kommer igång genast, Peter Andersson på Kisa Cykel & Sport. Han bedriver sin sportaffär på Storgatan i nära anslutning till rondellen och har stora besvär av trafiken, främst den tunga trafiken.

-Bullret är konstant av lågfrekventa ljudvågot från tung trafik, samt däckljud och motoravgasljud från motorcyklar och personalbilar, säger han i sin skrivelse. Det påverkar vår livskvalitet samt vårt psykiska välbefinnande och är även en olycksfara för både barn och vuxna.

Han klagar på migrän, sömn- och koncentrationssvårigheter, humör- och blodtrycksproblem.

-Vi känner att det inte finns någon vilja att fortsätta förbättra vår fastighet då det inte går att vistas utanför huset samt att vibrationer, vägdamm, salt och höga avgashalter försämrar miljön och skicka på såväl fastigheter som hälsa.

Blomlådor istället

Han säger sig ha påtala problemen för såväl Trafikverket som Kinda kommun, men bara fått svaret att de inte kan göra något.

-Vi överväger att bo kvar och det ena leder till det andra eftersom vi även bedriver verksamheten i huset. Vi lägger ner om det inte blir en förbifart.

Han säger att i butiken skakar golv och skrivbord när tung trafik passerar och på vinden känner man det ännu tydligare som svängningar, rörelser och att det knakar. En rökkanal till kakelugnen har spruckit, liksom husväggen mot Café Columbia.

-Jag kan se en framtid i Kisa där folket kan umgås på gator och torg, asfalten är borttagen och man har tagit fram gatustenen igen. När blomsterlådor pryder Storgatan istället för lastbilar.

Stefan Dahlskog har svarat Peter Andersson att en Åtgärdsvalsstudie är i antågande. Den ska ut på samråd i juni år och vara ett underlag när Region Östergötland ska ta beslut om en ny Länstransportplan för perioden 2018-2029.

Alf Wesik

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om