Sprakande julkänsla på mässan

Sammanlagt har det varit åtta stora Gudstjänster runt om i Kinda de senaste dagarna. Julnattsmässan i Hycklinge var en av de mest välbesökta där cirka 130 personer hade tagit sig till kyrkan för att få lyssna på sång och predikan.

Julnattsmässan i Hycklinge kyrka lockade 130 personer. Foto: Lovisa Monell

Julnattsmässan i Hycklinge kyrka lockade 130 personer. Foto: Lovisa Monell

Foto:

Kinda2016-12-27 09:00

Det är mörkt utomhus men inne i Hycklinge kyrka strålar det av ljus och värme. Längst fram vid altaret står hela kyrkokören på 25 personer med vita tröjor och röda sjalar. Bakom dem står en hög gran med både ljus och glitter. Det sprakar av julkänsla.

Det var präst Emma Knutsson som under lördagsnatten höll i julnattsmässan i Hycklinge. I sin predikan talade hon om att man kan känna lika mycket helighet, närhet till Gud, även om man står på berget vig Höganlid och ser ut över vattnet som när man besöker de fantastiska kyrkorna i Rom.

- Det kan finnas var som helst, det är det som är det stora mysteriet. Så betrakta det som är oss nära, människor och natur.

Till sin hjälp hade Emma både konfirmander och ung ledare. Gudstjänsten innehöll många juliga sånger från kyrkokören och flera solo hördes under kvällen. Alexandra Ekeroth och Therese Tjäder förgyllde kvällen med vackert flöjtspelande. På vägen ut från mässan uppmanade präst Emma Knutsson besökarna att titta sig omkring ordentligt eftersom julnattsmässan var den sista Gudtjänsten i Hycklinge Kyrka som den ser ut idag, innan nästa högtid ska firas kommer kyrkan ha blivit renoverad. När vår tidning sedan frågar Emma varför just midnattsmässan är så viktig svarar hon:

- Det är nu det händer, Jesus föds alldeles strax. Vi förfirar lite här i Sverige. Och visst är det mysigt att få komma ut på natten och tända upp massor av ljus.

Cornelia Jacobsson var på julnattsmässan tillsammans med sin pojkvän och pappa, de är alla mycket glada efteråt.

- Vi brukar inte åka riktigt varje år men det är inte första gången heller. Det var verkligen fint, väldigt stämningsfullt, säger hon.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om