Spridda skurar med åsikter över Kinda

När det gäller Landsbygdspartiet Oberoende så är det Pierre Ländell som för partiets talan. Han skriver i ett mail till vår tidning; ”snodde ihop våra idéer lite snabbt” och vidare ”ser du någon konstig formulering så behöver du inte använda den”.

Pierre Ländell, LpO, Kinda.

Pierre Ländell, LpO, Kinda.

Foto:

Kinda2016-11-19 09:00

Det är inte tidningens sak att bedöma vilka formuleringar som är konstiga, det är upp till väljarna. Eventuellt finns det kanske någon Rimforsabo som tycker att formuleringen om ny idrottshall vid Hackel är konstig.

- Vi vill att Hackelhallen läggs på is. Vi har inta råd i nuläget. Pengarna behövs till underhåll av skolorna istället.

Skattehöjning

Andra kanske tycker att det är en riktig prioritering. Partiet tycker rent allmänt att majoriteten i Kinda agerar oansvarigt eftersom ”den bränner mer pengar än plånboken innehåller”.

- Det verkar som om majoriteten vill sätta igång saker först 2018 och redan nu planerar för en skattehöjning med två kronor efter valet.

- Vi politiker kan inte agera så här, vi måste vara ansvarsfulla och långsiktiga. Majoriten måste prioritera investeringar så att rätt saker väljs. Nu verkar majoriteten upptäcka att kommunens ekonomi inte klara att göra allt man lovat. Och därför börjar man skjuta på exempelvis brandstationen, som utretts så länge.

- Men en fotbollsplan i Rimforsa har man ändå lyckats driva igenom, annars har de misslyckats med det mesta de föresatt sig.

Pierre Ländell vill att det ska satsas mer på de mindre orterna utanför Kisa och Rimforsa, eftersom hela 40 procent av invånarna bor utanför dessa två huvudorter.

- Men endast ett par procent av investeringarna hamnar utanför dessa orter. Alla betalar samma skattesats.

- Landspartiet vill till skillnad från blåsossarna att hela Kinda ska leva och investeringar fördelas mer rättvist.

Sitter och babblar

Rent konkret vill Landsbygdspartiet minska antalet ledamöter i fullmäktige till 31. Vissa obligatoriska nämnder från nio till sju ledamöter.

- Vi vill att nämnderna ska vara effektiva ledningsgrupper. Då kan inte 18 personer sitta och babbla. Vi vill istället införa insynsplatser för alla partier. Då är man välkommen att sitta med och lyssna, men har ingen förslags- eller yttranderätt.

Tjänstemannasektorn i kommunen måste effektiviseras. Ländell förklarar inte hur men han efterlyser en ökad produktivitet från de anställda. Vidare vill partiet ha en översyn över kommunens lokaler. Hela 2 500 kvm outhyrda lokaler står och tickar pengar på olika håll och kanter.

- Hyr ut, sälj eller riv, sammanfattar Pierre Ländell.

När det gäller bredbandsanslutningen så agerar kommunen felaktigt. Kommunen investerar 21 miljoner på anslutning inne i Kisa och får via anslutningsavgiften på 11 000 kronor tillbaka 5-6 miljoner. Löpande blir det sedan endast halv miljon per år i abonnemangsintäkter.

Dessa ekonomiska förutsättningar gör att resterande anslutningar på landsbygden kommer att kosta 40 000 till 50 000 kronor per styck.

Därmed skjuts förutsättningarna för att ekonomiskt klara anslutning till alla långt framåt i tiden.

- Hela Kinda måste leva. Bredbandet är viktigt för såväl boende på landet, samt för effektivt företagande på landet.

I övrigt vill Landsbygdspartiet att samarbetet med Linköpings kommun ska öka avseende skola, bostäder och jurister. Bland annat kan Brokinds- och Ulrikabarn gå i skola i Rimforsa istället för Skäggetorp.

Vidare; kombinera SFI med praktik, erbjud busskort dygnet runt till alla skolungdomar, återuppta linje 580 från Hycklinge i kommunal regi, ta beslut om Folkets Hus som fortsätter stå tom. Inrätta Kulturskola, eller hyr ut till någon annan, sälj den, eller riv.

Vidare; utlokalisera IT-avdelningen i Kinda till lämplig lokal. Det finns massor av tomma kommunlokaler. Bygg lekplats i Hycklinge, bygg brandsstationen, lägg Hackelhallen på is.

Station, inte station

- Bredband i hela Kinda måste gå före såväl räddningsstation som Hackelhall.

Avslutningsvis kan vi konstatera att inte heller Landsbygdspartiet förordar överdrivet stora satsningar på andra geografiska områden än Kisa eller Rimforsa.

Samt att brandstationen i partiets ögon såväl ska stå tillbaka för bredband som prioriteras:

- Bredband i hela Kinda måste gå före Räddningsstation. Bygg Räddningsstation nu, det är dags att sätta spaden i jorden.

***

Även Miljöpartiet i Kinda med två mandat i kommunfullmäktige och Landsbygdspartiet Oberoende med ett mandat, har presenterat ”skuggbudgetar”, eller snarare alternativa budgetförslag.

Pontus Wessman för Miljöpartiet de Gröna i Kinda är i viss mån självkritisk.

- När Miljöpartiet äntrade ”regeringsansvaret” under förra mandatperioden ökade investeringstakten samtidigt som förvaltningarna fick i uppdrag att sänka sina kostnader. Detta var olyckligt då det inte fanns ett helt system för framtida politiker att ta över.

Självkritisk

Han utvecklar sitt resonemang och säger att det inte är hållbart för en så liten kommun som Kinda, att behöva stanna upp i samband med varje maktskifte, för att få tid att inhämta information och återfinna systemet.

- I Kinda är vi beroende av korta beslutsvägar.

Han menar att Kindas ekonomi för närvarande är stark. Men att det finns orosmoment inför framtiden och att 2017 kan vara sista året för denna omgång, med möjligheter att göra framåtsyftande satsningar med ”engångsmedel” – alltså pengar i kassan.

Den här självkritiska tillbakablicken har bland annat lett fram till ett förslag där Miljöpartiet i Kinda föreslår en intern utbildningsplan för politikerna. De måste ges kunskap och ett ”digitalt verktyg” för att säkerställa en mer sömlös utvecklingsplan i Kinda. Det ska inte bli stopp och nödbromsåtgärder i samband med val och majoritetsskiftningar.

- Vi vill bland annat att en plan för kompetensförsörjning tas fram som ska syfta till att sätta fart på integrationen av personer i tillfälligt utanförskap. Bristande språkkunskaper är en hindrande faktor.

Partiet föreslår att varje förvaltning ska inventera möjligheten att vid anställningar undersöka möjligheterna av ett 1+1-system. Det innebär att en person med goda svenskakunskaper går parallellt med en person med bristande svenskkunskaper.

På det sättet uppnår förvaltningarna en bra kompetensutveckling, samtidigt som utanförskapet minskar.

Miljöpartiet menar att ekoturism har möjlighet att växa i Kinda.

Vidare vill Mljöpartiet i sin altermnativa budget öka antalet laddstolpar i kommunen, ta fram en plan för solceller på kommunens byggnader, att se till att det gamla kommunala byggnadsmålet att en procent av byggkostnader ska uppgå till konstnärlig utsmyckning.

- Undantaget taxefinansierade investeringar, menar Pontus Wessman.

Ny kompetens

Slutligen vill Miljöpartiet att kommunen säkerställer tillgången till mark för exploatering i närheten av tätorterna.

- Alla dessa satsningar ligger inom 2017 års budget eftersom ekonomiska förutsättningar då finns. Satsningarna säkerställer kommunens långsiktiga ekonomi.

Försörjningsstödet ska tack vare bland annat 1+1-systemet kunna reduceras med 3,5 miljoner till ingången av 2018. Samt skulle den nya kompetensen kunna reducera kravet på övertid med två miljoner kronor, under samma period.

- Agerar vi inte nu så finns risken att vi tvingas nödbromsa inom kort igen. Det är under 2017 fönstret står öppet.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om