Det går inte att se några klara mönster över riket när det gäller andelen mödrar som röker.
Ja, möjligtvis att rökandet lockar minst antal mammor i de tre Norrlandslänen. Mitt i alltihop spränger sig dock mödrar i Stockholm in med mycket liten andel rökande.
Där går dock andelen upp markant under barnets första åtta månader.
Snittet för riket
I Östergötland är det 4,8 procent av mödrarna som röker när barnet är mellan noll och fyra veckor, alltså helt nyfödda. När barnet är åtta månader har den siffran stigit marginellt till 4,9 procent – eller var 20:e mamma.
Med den ökningen är faktiskt Östergötland Sverigebäst. I exempelvis Stockholm ökar andelen mödrar som röker mellan barnets första månad och åttonde månad med 0,8 procentenheter, från 2,4 till 3,2 procent. Det blir en verklig ökning med hela 35 procent, eller en tredjedel.
I Blekingen är det flesta rökande mödrar såväl när barnen är helt nyfödda, som när de är åtta månader, eller 6,4 respektive 7,4 procent. I Västerbotten är det minst, eller 1,6 respektive 1,9 procent.
I Kalmar län är det 4,5 procent rökande mammor under barnets första levnadsmånad och när barnet fyller åtta månader har andelen rökande mammor ökat till 5,2 procent.
Snittet för riket är 4,2 respektive 5,0 procent.
Rökande fäder
Det finns ett samband mellan tobaksrök i miljön och utveckling av luftsvägssjukdomar hos barn, kan vi läsa i Socialstyrelsens Miljöhälsorapport.
Eftersom rökningen drabbar barnet även passivt så bidrar även fäder till den negativa spiralen. Statistiken när det gäller fädrer följer regionalt ungefär samma mönster som när det gäller mödrar.
Där är Södermanland i topp, alltså sämst, och Västerbotten i botten, det vill säga bäst. I Östergötland röker 11,1 procent av papporna under barnets period noll till fyra veckor. Fram till åttonde månaden sjunker siffran marginellt till 10,7 procent.
I Kalmar län är det 8,2 respektive 8,3 procent som röker direkt efter barnets födelse, respektive efter åtta månader.