Statliga miljoner till sommarjobb för unga

För att underlätta för ungdomar att komma in på arbetsmarknaden gör regeringen nu en särskild satsning på sommarjobb. Nu har det 105 miljonerna som regering avsatt för ändamålet fördelats mellan landets 290 kommuner.

Arbetsförmedlingen har fördelat 105 miljoner till landets kommuner för att öka antalet sommarjobb för unga. Foto: Jessica Gow/TT

Arbetsförmedlingen har fördelat 105 miljoner till landets kommuner för att öka antalet sommarjobb för unga. Foto: Jessica Gow/TT

Foto:

Kinda2017-05-17 12:42

I samband med vårpropositionen avsatte regeringen 105 miljoner kronor för att öka antalet sommarjobb i landets kommuner. Sommarjobb är ofta ungdomens första steg in på arbetsmarknaden. Satsningen riktar sig till de ungdomar som har avslutat årskurs nio och till de som avslutat årskurs ett och två på gymnasiet. Särskilt ska de ungdomar som på egen hand kan ha svårigheter att hitta sommarjobb prioriteras. det kan till exempel var ungdomar som har en funktionsnedsättning som medför nedsatt arbetsförmåga eller nyanlända invandrare eller ungdomar som av sociala skäl behöver sysselsättning. Totalt har regeringen avsatt 105 miljoner till kommunerna och det är Arbetsförmedlingen som har ansvaret och som fördelar pengarna. Kravet för att få pengar från Arbetsförmedlingen är att satsningen inte påverkar tillkomsten för sommarjobb som kommunen redan har planerat för. För kommuner med högst antal 15 till 17-åringar innebär sommarjobbsatsningen ett tillskott på mellan sju och åtta miljoner kronor och för kommuner med lägst antal ungdomar cirka 25 000 kronor. Pengarna ska främst användas som lön för arbete inom den kommunala verksamheten med kommunen som arbetsgivare.

Kinda kommun får 101 000 kronor i statlig bidrag till sommarjobb för unga. Ydre kommun får 42 000 kronor och Åtvidabergs kommun får 129 000 kronor.

– Tanken är att kommunerna i första hand ska vända sig till unga som behöver extra stöd, exempelvis ungdomar som är nyanlända eller som har ett funktionshinder, säger Mathias Wahlsten, enhetschef på Arbetsförmedlingen.

Kommunerna tecknar överenskommelser lokalt med Arbetsförmedlingen och redovisar efter sommaren hur många unga som fick jobb via satsningen.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om