Stopp för ekfällning i Kinda

28 ekar hann fällas innan länsstyrelsen stoppade avverkningen vid Berga. Formellt olagligt, menar länsstyrelsen, men markägaren slipper åtal eftersom reglerna varit oklara.

Det stora ekstockarna ligger i en välta vid vägen. Men några av dem måste troligen köras tillbaka till avverkningsplatsen.

Det stora ekstockarna ligger i en välta vid vägen. Men några av dem måste troligen köras tillbaka till avverkningsplatsen.

Foto:

Kinda2009-03-21 05:05


Det var den 2 mars som länsstyrelsen fick ett anonymt tips om avverkningen vid Berga, Slätmon. När biolog Marcelle Johansson kom till platsen, senare samma dag, kunde hon konstatera att 25 ekar avverkats och flera var på väg att avverkas.
För att förhindra ytterligare avverkning markerade Johansson kvarvarande träd med orange färg.

Ytterligare tre
Bara några dagar senare kom en ny anmälan och Johansson åkte dit igen. Den här gången var inget mer avverkat på den tidigare marken. Däremot hade ytterligare tre träd tagits ner på grannfastigheten.
I onsdags kom länsstyrelsens beslut som definitivt förbjuder markägaren att avverka träd markerade med orange samt att ta bort avverkade stammar med håligheter som orsakats av röta.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om