Stor oro över ny flytt för Lärcentrum

En aviserad flyttning av Lärcentrum i Kisa, från nuvarande renoverade lokaler i gamla bankhuset vid Storgatan, till delar av gamla Stjärneboskolan, mitt emot vårdcentralen - fortsätter att röra upp känslor i Kinda. "Det formligen kokar bland skolpersonal, som fanns med på Stjärneboskolan när Lärcentrum först flyttade in, och sedan ut. Och nu ska tillbaka igen."

Foto: Arkivfoto: Morgan Karlsson

Kinda2018-02-08 07:18

Det säger en person med insikt i ärendet och historien bakom det hela, men som vill vara anonym.

"Hela det här flyttkalaset började nånstans i slutet av 1990-talet, genom att grundskolan på Stjärnebo fick order om att tränga ihop sig i mindre och färre lokaler för att just Lärcentrum skulle få plats.

"Skälet som angavs var att kommunen skulle spara pengar och därför inte ville betala några externa hyror, så därför skulle flera olika kommunala verksamheter flytta ihop i redan befintliga kommunala lokaler."

Kostades på

Följden blev i alla fall att lokalerna i Stjärnebo byggdes om och renoverades och kostades på en hel del pengar. Det investerades även i teknisk utrustning av senaste modell.

"Det blev helt enkelt något av den bästa tekniska utrustningen som fanns på marknaden, för att bedriva vuxenutbildningar."

Detta samtidigt som grundskolan blev mer trångbodda, och utan att ens en färgburk, kostades på.

"Vi fick vackert fortsätta med våra gamla overheadapparater i våra lokaler där väggar och golv gick i olika nyanser av orange-grön-brunt."

Arbetsmiljölag

Rent konkret löstes trolleritricket att få plats i ytor som var alldeles för små, genom att årskurserna fyra till sex trängdes ihop i färre klassrum, med 28 till 32 personer i lokaler.

Detta trots att skyltar utanför dörren förkunnade att lokalerna som mest fick hysa 24 personer.

"Det kändes definitivt inget vidare när vi samtidigt såg att Lärcentrums stora nya och fina utrymmen som mest användes av fyra eller fem personer. Det var ju ändå exakt samma arbetsmiljölag som gällde."

Personalen påpekade givetvis missförhållandet och den obalanserade användningen av lokalerna, men de uppfattade det som om ingen lyssnade på dem.

"Den allmänna uppfattningen bland de som jobbade där, var att det satsades mycket på vuxenutbildningar, men lite på grundskolans bekostnad."

Till bankhuset

Trots en omfattande investering och mycket besvär för mer än en part, användes lösningen i endast en handfull år. Med argumentet att det skulle vara bättre med Lärcentrum närmare Kisa centrum, med restauranger, buss- och tågförbindelser, runt knuten, flyttades då Lärcentrum till bankhuset vid Storgatan.

"Argumenten var ju skrattretande eftersom det knappast handlar om några avstånd att tala om i lilla Kisa, och dessutom fanns, och finns, en busshållplats just utanför Stjärnebo."

Resultatet blev att hyran blev såväl extern igen, till fastighetsbolaget Regenten, och bra mycket högre.

Flera Kindabor har hört av sig till vår tidning, på olika sätt, med frågor om det verkligen är tillåtet att använda skattepengar på detta vis. Svaret på den frågan är att det förmodligen inte förekommit några regelöverträdelser.

Rent politiskt får den närmaste framtiden utvisa om det är okej, eller inte.

Bristande resurser

Hela den här historien hade väl på något sätt fallit i glömska, när vår tidning i förra veckan kunde avslöja det nya påbudet;

Nämligen att Lärcentrum återigen är på väg att flytta - och nu tillbaka igen, till gamla Stjärnebo, som i och för sig ligger ett stenkast längre ifrån centrum, men fortfarande väldigt nära en busshållplats.

När såren rivs upp igen pågår en liknande utveckling - Lärcentrums nygamlanya lokaler ska återigen kostas på en upprustning och anpassning, den externa fastighetsägaren Regenten ska kompenseras med sex miljoner för att kommunen, som hyresgäst flyttar ut i förtid.

Detta för att lokalerna i bankhuset anpassats av fastighetsägaren till den verksamhet Lärcentrum och Kinda kommun hade behov av.

En lärare vår tidning talat med, klagar på att dessa planer sker samtidigt som grundskolan behöver mer resurser, Allhamraskolan läggs ner, maskinparken flyttas till Lars Kaggskolan i Linköping - och dessutom nya förhållande och åtaganden ställer krav på såväl mer personal i grundskolan i Kinda, som lokaler och resurser.

Liknande problem finns även i barnomsorgen.

Fastighetsägaren Regenten har kostat på lokalerna sammanlagt sex miljoner kronor, som en del av hyresavtalet med Kinda kommun.

Fyra miljoner av dessa tas ur 2017 års budget, vilket försämrar utfallet med motsvarande belopp, och resterande två miljoner belastar 2018 års budget.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om