Stora flyttkalaset i kommunhuset i Kisa

I kommunhuset i Kisa var det stora flyttaredagen på måndagen. Första vardagen efter helgerna passade tjänstemän på att bära pärmar, headsets, trådkorgar, datorer och telefoner fram och tillbaka i korridorerna. En ny organisation innebär samma namn, samma personer, men nya uppgifter och nya kontor.

Björn Hoflund (M), ordförande Samhällsbyggnadsnämnden i Kinda, Conny Forsberg (S), förste vice ordförande och Göran Olsson (C), andre vice ordförande. Foto: Alf Wesik

Björn Hoflund (M), ordförande Samhällsbyggnadsnämnden i Kinda, Conny Forsberg (S), förste vice ordförande och Göran Olsson (C), andre vice ordförande. Foto: Alf Wesik

Foto:

Kinda2018-01-09 09:30

Den helt nya Samhällsbyggnadsnämnden kallade mitt uppe i alla flyttbestyr till extra sammanträde.

-Det är viktigt att så snart som möjligt komma igång med arbetet, inte minst med tanke på att vi måste ta beslut om delegationsrättigheter för tjänstemän, exempelvis alla byggnadsinspektörer.

Det var nämndens nya ordförande, Björn Hoflund (M), som informerade om den flygande starten för den helt nyfödda nämnden.

Ökad insyn

Förra gången det var sammanslagningar av nämnder i Kinda kommun var ett 15-tal år sedan när de separata Miljö- byggnads- räddningsnämnderna slogs ihop till en gemensam MBR-nämnd. Rent konkret innebär den nya ännu mer centrerade tjänstemanna- och politiska ordningen i Kinda, att kommunstyrelsen får ett mer övergripande, planerande och strategiskt ansvar - medan de mer jordnära frågorna kommer att behandlas i Samhällsbyggnadsnämnden.

-Tack vare den här nya ordningen, fortsatte Hoflund, får kommunen en utökad politisk insyn, styrning och uppföljning. Och det kanske viktigaste är att Kinda får en förstärkt ledning och kompetens för tillväxt och utveckling av kommunen som helhet.

Han beskriver upplägget som främjande för samarbete mellan de olika ansvarsområdena under Samhällsbyggnadsförvaltningen, vilket främjar möjligheten till en utökad service mot kommunala verksamheter, vare sig det handlar om service rakt ut mot invånarna, eller mot företagen.

-Vi är fullt medvetna om att en ny organisation inte faller på plats omedelbart och det kommer att dyka upp nya frågor. Av den anledningen har vi förvarnat om att det kan komma att krävas tre månader med inkörning, där nya frågor får lösas efter hand.

Avdelningschefer

Den grafiska sammanställning här bredvid visar att Samhällsbyggnadsnämnden har nio olika ansvarsområden där det blir ansvariga som följer:

Kostavdelningen Anki Bexell, Räddningstjänst Thomas Blixt, Miljöavdelning Yngve Blomberg, Plan- och byggavdelning Kenny Wissmar, Teknik- och driftavdelning Jimmy Bexell och Kultur- fritids och turismavdelning Karin Dahmén.

Tidigare förvaltningschefer blir avdelningsansvariga inom såväl Samhällsbyggnadsnämnden enligt ovan, som direkt under kommunchefen i kommunledningsförvaltningen, såsom ekonomiavdelning, HR-avdelning och Utveckling- och kvalitetsavdelning.

Liksom under förvaltningschefen i Vård- och omsorg, såsom ansvariga för hemsjukvård, Individ. Och familjeomsorg, äldreomsorg och område Funktionsstöd.

Samt under förvaltningschefen i Bildningsförvaltningen för de olika förskolorna, grundskolorna, Komvux, kulturskolan, arbetsmarknad och integration och fritidsgården.

Högsta tjänsteman blir Rosie-Marie Fors, och det är även hon som är arkitekt för det nya upplägget.

Färre förvaltningschefer

Förvaltningscheferna blir i den nya organisationen endast fyra till antalet. Det är Eva Holm för Bildningsförvaltningen, Mikael Håkanssson för Samhällsbyggnadsförvaltningen, Joachim Samuelsson för Vård- och omsorgsförvaltningen, samt Rosie-Marie Fors för Kommunledningsförvaltningen.

Upplägget innebär att det blir betydligt färre förvaltningschefer i Kinda kommun från och med nu. Däremot får alla tidigare nya ansvarsområden, liksom har Mikael Håkansson rekryterats till en helt ny tjänst.

Magnus Löfgren blir chef för Samhällsbyggnadsnämnden stab.

Om det blir oförändrat antal anställda på tjänstemannasidan, plus Håkansson, så gäller ungefär samma förhållande på den politiska sidan. Nämnderna för förvaltningarna, eller om det är tvärtom, och eftersom det är nio ordinarie ledamöter i Samhällsbyggnadsnämnden plus nio ersättare, samt tre ordinarie plus tre ersättare i nya Jävsnämnden, så blir det ungefär samma antal även på den politiska sidan.

-Eftersom frågor av mer strategisk karaktär handhas i kommunstyrelsen, får vi ta hand om frågor som berör medborgarna direkt. Det är helt klart så, säger första vice ordföranden Conny Forsberg (S). Det ska bli mycket roligt att försöka medverka till att Kinda kommun expanderar såväl när det gäller invånare, som företag och bostadsområde.

-Vår huvuduppgift kan helt enkelt sammanfattas med en mening, avslutade andre viceordförande Göran Olsson (C); vi ska göra alla parter så nöjda som det bara går.

Fakta: Samhällsbyggnadsnämnden

Ledamöter: Björn Hoflund (M), Conny Forsberg (S), Göran Olsson (C), Maria Rydell (S), Magnus Lidén (S), Gösta Gustavsson (M), Anders Ljung (C), Mikael Österling (L) och Marcus Edgar (SD).

Ersättare: Torbjörn Mellgren (S), Carl-Henrik Nilsson (M), Anna Karlsson (KD), Ingevald Abrahamsson (KD), David Wenhov (LpO), Margareta Holm (MP och Christina Karlsson (MP).

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om