Stora nedskärningar väntar i höst

Kinda kommun ska spara 6,4 miljoner bara i år. Nästa år väntar ingen uppräkning vilket i praktiken innebär ännu större besparingar. Och det saknas inte oroliga röster. - Vi kan inte jobba med en budget som är omöjlig att infria, säger socialnämndens ordförande Nils-Gunnar Wenhov.

Kinda2009-06-13 09:07

Det är en rejäl kalldusch som väntar alla kommunala verksamheter i höst. Totalt ska 1,5 procent sparas bort vilket innebär totalt 6,4 miljoner kronor bara i år.
Förslaget innebär också att budgetramarna för 2010 läggs på samma nivå. Det vill säga ingen uppräkning alls. Med löneökningar och prisökningar innebär det i praktiken en sänkning med bortåt 4,5 procent.

Eniga politiker
En enig kommunstyrelse har redan ställt sig bakom förslaget och på måndag kommer frågan upp i kommunfullmäktige.
Allt tyder på att det blir ett enhälligt ja även där. Varken den borgerliga majoriteten eller Socialdemokraterna flaggar för något annat.
Bakgrunden är förstås de nya prognoserna om minskade skatteintäkter och statsbidrag.
Prognosen pekar mot ett minus på åtta miljoner för Kinda kommun gentemot budget 2009.

Över två miljoner i år
För socialnämndens del handlar det om besparingar på 2,2 miljoner bara i år. Plus ytterligare omkring fem miljoner nästa år, enligt Nils-Gunnar Wenhov (Fp). Därtill kommer ett tidigare underskott på 1,5 miljoner som man inte fått kompensation för.
- Att vi ska kunna spara 6,5 miljoner nästa år är ju orimligt. Då måste vi skjuta till pengar från pensionsfonden eller likvida medel. Vi kan inte jobba med en budget som är omöjlig att infria, säger Wenhov.

Färre vårdplatser
Socialnämnden har redan gjort en stor neddragning av antalet vårdplatser, påpekar Wenhov. Man har en plan för att spara på inköp, administration, kurser med mera. Men det ger långt ifrån de summor som krävs.
Möjligen går det att minska antalet placeringar i andra kommuner, tror Wenhov. Men det är inget man helt kan råda över själv.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om