Stora skillnader i matpriser

Varje år ger sig över tusen medlemmar i Pensionärernas riksförbund (PRO) ut i hundratals matvarubutiker över hela landet för att ta tempen på svensk livsmedelshandel.

PRO:s undersökning visar att det är stora skillnader i matpriser.

PRO:s undersökning visar att det är stora skillnader i matpriser.

Foto:

Kinda2018-02-01 08:30

- Det vi har sett i årets sammanställningar är att det är ganska låga priser i butikerna, säger Ola Nilsson, konsumentsakkunnig i PRO.

Det är 26:e året i rad som PRO tittat närmare på vad en varukorg med mat kostar i landets butiker. Undersökningen visar att prisskillnaderna i landet fortfarande är stora.

Vissa varor har blivit billigare i en hel del butiker, samtidigt som priset på torsk har ökat så pass mycket att det totala priset för matkassen ökat jämfört med fjolårets undersökning.

- Ett exempel man kan se är att ekologiks köttfärs i vissa butiker kostade 60 kronor kilot medan priset i andra butiker låg mellan 130 och 140 kronor, säger Ola Nilsson.

Den dyraste matkassen i landet fanns i Uppsala och kostade 1 247 kronor och den billigaste i Halmstad där man fick ge 739 kronor. Här är med andra ord skillnaden över 500 kronor, vilket kan få betydande konsekvenser för privatekonomin.

- Skillnaden beror på att det handlar om en liten och en stor butik. Men det är inte alla som har möjlighet att ta sig till de stora butikerna, utan handlar i sin närbutik. När butikerna är viktiga för att kunna leva ett självständigt liv men för många pensionärer kan det innebära ett hål i plånboken, säger Ola Nilsson.

I Östergötland var genomsnittspriset för en matkorg 957 kronor. Dyraste länet att handla i var Bohuslän där matkorgen kostade 981 kronor. Billigaste var det i Skaraborg, 917 kronor.

Billigaste matkorgen i Östergötland förra året den fanns hos Östenssons Starby i Vadstena med 740 kronor.

I Kinda är det ICA Supermarket i Rimforsa som har den billigaste matkorgen, 990 kronor. Hos ICA Supermarket och Hemköp i Kisa fick man betala 999 respektive 1 008 kronor. ICA Supermarket Åtvidaberg tog 948 kronor för sina varor i matkorgen.

Utmärkande för årets undersökning är också att nästintill hundra procent av de undersökta butikerna godtar kontantbetalning.

- Det är snyggt att se. Förr har vi sett flera butiker där man inte har kunnat handla med kontanter. Livsmedelsbutikerna tar ett stort ansvar för kontanthanteringen, säger Ola Nilsson och avslutar med:

- För många äldre är det viktigt att kontanthanteringen finns kvar som ett alternativ. Många har inte kreditkort och sköter inte heller sin privatekonomi över internet. Vi inom PRO välkomnar en digital utveckling men alla måste få ha en chans att vara med på båten.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om