Det var vid det senaste sammanträdet med kommunfullmäktige i Kinda som den av en lång budgetdebatt, dåsiga samlingen ledamöter, knappt noterade ens, att de skulle ta beslut som rör 176 fastigheter. Dessa finns vid Linnäs Udda, Östra och Västra delarna av Stor-gårdsområdet, samt Norra och Södra Krågedal.
Kommunen har i egen regi byggt ut en landbaserad VA-ledning mellan Kinda Motell och Storgården och längs denna sträckning anslutit ett antal fastigheter.
Frågan hade passerat helt obemärkt förbi om inte Liberalen Nils Gunnar Wenhov begärt ordet för att ställa sina intrikata frågor:
- Jag talade med ett par fastighetsägare nyligen och en av dem upplyste mig om att han blivit ålagd av kommunen för tre-fyra år sedan att bygga en ny trekammarbrunnanläggning. När den sedan stod klar så fick han snabbt ett nytt brev från samma kommun, som berättade att trekammarbrunnen kan han avveckla, för nu ska det byggas ut kommunalt VA.
- Ska det behöva vara en så dålig framförhållning, utgår det inte ens någon kompensation, frågade Wenhov den församlade politik-ereliten, innan han satte sig ner igen, bland sina liberala polare.
Frustration
Det visade sig att ingen kunde svara på frågan. Och ingen ville.
Så med det vaga löftet ”det får vi titta på”, dunkades beslutet igenom, oemotsagt.
Nils Gunnar Wenhov visste dock vad han talade om. Dels för att han pratat med några missnöjda kommuninvånare i det aktuella området, dels för att han själv just färdigställt en enskild anläggning.
- Ja, jag har byggt en trekammarbrunn med markbäddsinfiltration här på Labbemåla. Anläggningen är av normalstorlek och slutsumman för den blev 75 000 kronor.
Så när en av de nu aktuella fastighetsägarna först tvingas bygga nytt, och lagom när han är klar, får veta att det var onödigt, så kan man förstå frustrationen.
Kompensation
Särskilt när man tar i beaktande att en normal anslutningsavgift till det kommunala VA-nätet kostar cirka 120 000 kronor.
Lägg till 75 000 kronor för den egna nyss färdigställda anläggningen och det blir cirka 200 000 kronor för de värst drabbade.
- Det är inte så att jag motsätter mig en kommunal utbyggnad av VA-nätet, säger Wenhov till vår tidning, men enskilda bör inte drabbas ekonomiskt på det här sättet. Och jag har en misstanke om att det ska utgå en ekonomisk kompensation.
Nils Gunnar Wenhov avslöjar även att han efter kf-sammanträdet uppvaktades av tidigare kommunalrådet Anders Ljung (C), som hade finfin upplysning att ge.
- Han sa att ingen behöver ansluta sig till kommunens nät.
Inte särskilt briljant
Och så är det. Vi kan berätta för kommunfullmäktiges ledamöter – och framför allt för alla aktuella fastighetsägarna – vad det är som gäller. Egentligen.
- Ja, de har både rätt och fel, allihopa, säger den tjänsteman som är högst ansvarig för detta, Staffan Andersson på tekniska avdelningen på KS-förvaltningen, chef för vatten och avlopp.
- Det Anders Ljung sa, stämmer, vi kan inte tvinga någon enskild att ansluta sig. Men där-emot kan vi kräva in anslutningsavgiften redan från dag ett. Och dessutom börja ta ut den löpande kvartalsavgiften.
Paragraf 40 i Vattentjänstlagen berättar att det finns tydliga regler om de här frågorna som Nils Gunnar Wenhov lyfte till ytan. Så här; ”Om en enskild anläggning blir onyttig till följd av att kommunen ordnar eller utvidgar en allmän va-anläggning, ska huvudmannen betala skälig ersättning till den enskilda anläggningens ägare.”
I klartext kan vi se att det inte är någon jättebriljant idé att vägra koppla upp sig på kommunens VA-nät eftersom kostnaden blir i princip lika stor ändå. Däremot finns det goda chanser att få en ekonomisk kompensation som en följd att man byggt en egen enskild VA-anläggning.
- Vi har bara prejudicerande domar att rätta oss efter. Det finns inga fastslagna summor och liknande, förklarar Staffan Andersson. I Kinda tillämpar vi räknemetoden att kompensation utgår efter hur gammal anläggningen är.
Höjt fastighetsvärde
Ersättningen sjunker med tio procent per år och det innebär att det inte blir några kosingar alls om den enskilda trekammarbrunnen, eller vad det kan röra sig om, är elva år eller mer.
- Reglerna säger också att i det fall den enskilde kan uppvisa en egen anläggning som är bättre för miljön än vad vi som kommun, kan erbjuda så kan vi acceptera att de behåller den. En avloppsanläggning är aldrig bättre än en kommunal anslutning, däremot kan en enskild vattentäkt, med bra och god tillgång med vatten, godkännas.
Nu gäller det för alla boende i de aktuella områdena att leta reda på alla fakturor och ställa krav på kompensation från kommunen.
- Rent praktiskt går det hela till så att vi arbetar oss framåt. Några anslutningspunkter är redan klara och i övrigt kopplar vi på efterhand som vi gräver. En anslutningsavgift anvisas en halv meter utanför varje fastighets tomtgräns och sedan kommer det en saftig räkning från kommunen.
- Vi är smidiga och brukar ha en bra diskussion med alla berörda. Och det är ju faktiskt så att det egentligen bara är fördelar med att området ansluts till kommunalt VA. Värdet på fastigheten höjs, och såväl fastighetsägare som vi i kommunen, säkerställer en miljömässig drift i framtiden. Vi försöker att först välja områden där det är sjöar i närheten, som kan förorenas.
Staffan Andersson berättar också att det kommit förfrågan från fastighetsägare i anslutning till områden som nu byggs ut, men som ändå inte får någon enskild VA-anslutning. Där brukar kommunen tillämpa en praxis, att acceptera i de fall merkostnaden för installationen inte är högre än vad anslutningsavgiften inbringar.