Storsatsning på kultur i Rimforsa

Det blir kultur i alla dess former när premiären av Rimforsa kulturfestival genomförs på Liljeholmens folkhögskola på lördag. Landshövding Björn Eriksson inviger festivalen på lördagsförmiddagen och inte förrän några timmar in på söndagsmorgonen avslutas festligheterna. Då har ett 30-tal programpunkter genomförts, från barnteater och utomhusbio till författare, konstnärer och musiker.

Konst är en viktig ingrediens i kulturfestivalen i Rimforsa. Karin Almlöf visar upp några av Sven Ljungbergs verk.

Konst är en viktig ingrediens i kulturfestivalen i Rimforsa. Karin Almlöf visar upp några av Sven Ljungbergs verk.

Foto:

Kinda2004-08-24 06:22

Lördagens kultursatsning i Rimforsa är den största i sitt slag i Kinda. I 17 timmar, från lördag förmiddag till några timmar efter midnatt, kommer Rimforsas första kulturfestival att genomföras på Liljeholmens folkhögskola.
Bakom arrangemangen ligger nätverket Forum Kinda (där ett tiotal lokala föreningar och organisationer ingår), Liljeholmens folkhögskola, kultur- och fritidsförvaltningen och studieförbundet Bilda.
Dessutom har Leader + Sommenbygd skjutit till 40 000 kronor som arrangörerna kunnat använda till marknadsföring.
Idén kom ursprungligen från Rimforsabon Jan Hultman, som i ett mejl till Pia Tingvall sådde det frö som nu blommat ut till en otroligt välmatad kulturfestival.
- Jag hade inte förväntat mig att det skulle bli något så här stort, men det har varit ett otroligt engagemang, säger Jan Hultman.
- Det verkar som om Rimforsa var moget för något sådant här och att det här behovet funnits, men att kanalerna för nå ut saknats, säger Pia Tingvall.

Stormöte
Tillsammans med Karin Almlöf inbjöd Pia och Janne till ett stormöte med föreningar och organisationer från Kinda i december förra året och det engagemang som initiativtagarna mötte där gjorde att man kunde gå vidare med planeringen.
På lördag är det examensdags för arrangörerna och förhoppningarna är stora.
- Vi hoppas på flera tusen besökare och att folk ska tycka att det är jättekul med festivalen, säger Pia Tingvall.
Målsättningarna med kulturfestivalen är naturligtvis flera.
- Det kanske viktigaste är att få chansen att visa upp all den kultur som finns i Kinda och att det i förlängningen ska sätta Rimforsa och Kinda på kartan, säger Jan Hultman och Pia Tingvall fyller i:
- Vi hoppas att festivalen ska bli ett lyft för hela kommunen och att det ska skapas många möten mellan människor.
Förhoppningen är också att lyfta fram Liljeholmens folkhögskola, som många annars upplever som anonym.

Smörgåsbord
Det kommer att serveras ett smörgåsbord av kulturella aktiviteter på Liljeholmens folkskola från tidig förmiddag till långt in på småtimmarna.
- Det vi är mest nöjda med är bredden på utbudet. Målsättningen är att det ska finnas något för alla och det tycker jag att vi lyckats med, säger Karin Almlöf.
Landshövding Björn Eriksson inviger festivalen och i samband med den blir det bland annat musik av Horns Musikkår och elever från Kinda Musikskola. Och sedan rullar det på i 17 timmar.
Gymnastiksalen på Liljeholmen har gjorts om till konsthall och först ut i den nya hallen kommer Sven Ljungberg och Bertil Almlöf att vara. I skolans ateljé blir det mera konst och då av Inger Södergren, Lars Thostrup och Jonas Hellström.
Författarna Torgny Lindgren och Erik Åkerlund kommer att läsa ur sina böcker och berätta om sitt författarskap.
Inne i herrgården kommer berättarna att husera och medverkar gör bland andra Calle Carlsson, Gudrid Hansen, Jane Ingman, Ann Hultén, Torbjörn Lindqvist och Torbjörn Gustavsson, den sistnämnde fungerar också som festivalens konfrencier.

Rock och barnteater
Festivalens mest långväga gäst är också en berättare, nämligen Per Gustavsson, alias "Mickel i Långhult", som i många år arrangerat en berättarfestival i Ljungby.
Det musikaliska utbudet är också mycket stort. På plats finns Frallan Jonsson från Kisa, organisten Mark Falsjö, Linköping jazz orchestra & Fatang, Fred Johansson, kören Rema Röster och flera lokala rockband.
Även de yngre besökarna kommer att få sitt lysmäte mättat. Från Stockholm kommer Teater Tusan för att bjuda på barnteatern "Titta - kommer Max", som vänder sig till barn från tre år. Ann Hultén står för sagoläsning och dessutom medverkar Clownen Bill.
Flera elever och före detta elever på Liljeholmen kommer också att meverka liksom representanter för ett stort antal föreningar. SMU-scouterna har aktiviteter nere vid sjön, Tjärstad hembygdsförening anordnar kulturvandringar och dessutom visas filmen "Big fish" på en stor utomhusduk.
Dessutom kommer kultur- och fritidsnämnden att flytta sin utställning av emigrantbrev till Liljeholmen, där det också blir möjligt att lära sig mera om släktforskning. Det kommer också att anordnas andakter med ekumeniska rådet, skapande verkstäder och mycket annat.
- Vi har mötts av otrolig entusiasm och positiva reaktioner här i Rimforsa och eftersom programmet bjuder på så många storheter inom olika områden tror vi på många besökare från andra ställen än Kinda, säger Karin Almlöf.
Vilka är då arrangörstrions egna måsten under festivalen?
- Konstutställningen och författarna i den nya konsthallen tror jag blir spännande, säger Karin Almlöf, medan Pia Tingvall slår ett slag för barnaktiviterna och Jan Hultman fastnar för Linköpings jazzorchestra.
Tanken är att lördagens festivalpremiär i Rimforsa ska följas av flera.
- Slår det väl ut på lördag, så är förhoppningen att göra festivalen till en årligen återkommande tradition, säger Pia Tingvall.

Karin Almlöf, Jan Hultman och Pia Tingvall är eldsjälarna bakom kulturfestivalen i Rimforsa. Foto: Lasse Johansson
Karin Almlöf, Jan Hultman och Pia Tingvall är eldsjälarna bakom kulturfestivalen i Rimforsa. Foto: Lasse Johansson
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om