Stort behov av ny organisation i Kinda

Kommunledningen i Kinda funderar på en uppdatering av hur arbetet inom den kommunala förvaltningen i stort är organiserad. Vid det senaste sammanträdet med kommunstyrelsen fanns utredaren Teodora Heim på plats för att ge en slutrapport inför behandlingen i partigrupper och beslut i kommunstyrelsen och kommunfullmäktige. -Vi hade gett henne i uppdrag att komma med tre olika förslag på nämndsorganisationer. Jag kan väl säga så mycket, förklarar Hans Måhagen (S), kommunstyrelsens ordförande, att något fix och färdigt förslag till organisation hade hon inte att komma med.

Lena Käcker Johansson (KD), Hans Måhagen (S) och Björn Hoflund (M), vill se en ny organisation innan nästa val. Foto: Dennis Petersson

Lena Käcker Johansson (KD), Hans Måhagen (S) och Björn Hoflund (M), vill se en ny organisation innan nästa val. Foto: Dennis Petersson

Foto:

Kinda2017-03-15 16:30

Från början fanns även ett uppdrag till Teodora Heim, att hon skulle se över även utskottsorganisationen, men kort innan hon skulle påbörja arbetet drogs denna del av uppdraget tillbaka.

-Det ville vi inte att hon skulle utreda, helt enkelt, fortsätter Måhagen.

Ingen ledtråd

Nu finns det alltså tre olika förslag. Hon säger inte att något är bättre än det andra.

Det Kindapolitikerna måste börja med, enligt Teodora Heims förslag, är att bestämma vad för ansvarsområden kommunstyrelsen ska ha på sitt bord. Sedan måste det byggas vidare med utgångspunkt från detta det kan enligt Måhagen "bli många nämnder" och det kan enligt samme Måhagen "bli få nämnder".

-Slutligen kan det bli nästan som idag. Möjligtvis med en teknisk nämnd som tillägg, där den typen av frågor samlas.

Men Måhagen, detta innebär ju att hennes arbete inte gav någon som helst ledtråd till vad som är det rätta och riktiga för just Kinda?

-Hon lyfte ändå fram flera viktiga saker, svarar Måhagen. Exempelvis att det är viktigt att ändra på kommunstyrelsens förvaltande roll. Det är helt enkelt för splittrat som det är idag.

Lång period

Samtliga allianspartier inom majoriteten i Kinda, med Hans Måhagen för socialdemokraterna, Björn Hoflund för moderaterna och Lena Käcker Johansson för Kristdemokraterna, menar att målsättningen är att arbetet med den nya organisationen ska forceras så pass mycket att den kan vara i full drift i god tid före nästkommande val, alltså senast under 2018 och helst vid kommande årsskifte.

-Jag vill ändå poängtera, säger Björn Hoflund, att även om det inte finns färdiga rekommendationer, så gör hon väldigt tydligt klart att det är viktigt att vi genomför förändringen. För att skapa en helhet i organisationen.

-Vi ska också ha klart för oss att detta inte görs för oss som sitter här, eller ens för bara nästa mandatperiod. Detta är beslut som vi ska leva med under en lång period, säger Lena Käcker Johansson.

Brutalt ärlig

Björn Hoflund:

-I princip ska vi följa hennes arbetsschema. Börja utifrån behoven, där hon har gjort en tydlig strukturering, vi gör helt enkelt en bikupediskussion. I såväl kommunstyrelsen som kommunfullmäktige.

-Hon ifrågasätter bland annat att det är så mycket som ligger under kommunstyrelsen. Det beror även på att det är ett annat läge i kommunen nu, till skillnad från den stagnation det länge varit.

-Hennes utredning är brutalt ärlig. Det finns många saker hon pekar på som mindre bra, men hon säger också att hon mötts av en kommun som verkligen vill ändra på saker, till det bättre, säger Käcker Johansson.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!