Stort förtroende för personalen inom hemtjänsten

Det ser helt okej ut för östgötakommunerna i den södra länsdelen när den årliga jämförelsen för vård och omsorg för äldre presenteras. Det är SKL och socialstyrelsen som står bakom undersökningen och den ger en bra vägledning till såväl hur de äldre uppfattar sin situation, som kommunen effektivitet och kostnader för det hela.

Kinda2017-04-27 06:30

Från undersökarnas sida poängteras ändå att resultatet inte ger någon heltäckande bild av kvaliteten. Det är därför viktigt att varje enskild kommun analyserar resultatet med hänsyn tagen till kommunens förutsättningar och utgångsläge.

När det gäller bemötande, förtroende och trygghet inom hemtjänsten hamnar Kinda kommun vid en jämförelse mycket högt bland Sveriges kommuner. Det är hela 52 procent av andelen äldre som anger att de "alltid bemöts bra" av personalen. Liksom att de känner en mycket stor trygghet att bo hemma med stöd från hemtjänsten och slutligen att de känner stort förtroende för samtliga i personalen.

Med detta resultat hamnar Kinda på en mycket hög 13:e plats i landet bland 287 kommuner.

Motsvarande siffror för Ydre var 40 procent och en 159:e plats, och för Åtvidaberg 41 procent och plats 142.

Inflytande och personal

Ungefär samma positiva resultat blev det på frågan gällande om inflytande och tillräcklig med tid inom hemtjänsten. I Kinda uppgav 56 procent att personalen tar hänsyn till åsikter, att det finns en möjlighet att påverka vilka tider personalen ska komma samt slutligen att personalen har tillräckligt med tid för att kunna uföra sitt arbete. Detta gav Kinda en bra 40:e plats.

I Ydre var motsvarande siffror 48 procent och plats 128. Och i Åtvidaberg var det 50 procent och plats 103.

När det gäller personaltäthet, så beskriver den det genomsnittliga antalet personal som hjälper den äldre under en 14-dagarsperiod.

I den jämförelsen hamnar Ydre på bästa plats, med 11 personer under en 14-dagsrperid och plats 19 i landet. Medan Kinda med 16 personer hamnar på plats 135 och Åtvidaberg med 17 personer hamnar på den undre halvan, på plats 159.

Kostnader

Vi kan även jämföra kostnaderna för hemtjänsten i de olika östgötakommunerna. Det finns dels ett mått som visar vad kommunen borde klara sin hemtjänst för, med utgångspunkt från befolkningsstruktur och genomsn ittlig ambitionsnivå. Här kan vi även se vad den faktiska kostnaden är per person, 65 år eller äldre, liksom kostnaden per brukare.

För Kindas del är bedrivs äldreomsorgen cirka 8,2 procent billigare än "standard" enligt ovan. Kostnaden per invånare 65 eller äldre är 12 188 kronor och kostnaden utslagen per brukare är 146 606 kronor.

För Ydre är avvikelsen minus 5,9 procent, kostnaden per invånare 65 år eller äldre 17 424 kronor och utslagen per brukare 182 869 kronor.

För Åtvidabergs kommun är avvikelsen minus 2,0 procent, kostnaden per invånare 65 år eller äldre, 18 513 kronor och utslagen per brukare 357 187 kronor.

Sammanfattande betyg

Slutligen när det gäller hemtjänsten i sin helhet så visar denna undersökning andelen äldre som är mycket eller ganska nöjda med hemtjänsten under 2016.

Här hamnar Ydre i en topposition, eftersom hela 95 procent upplever sig mycket nöjd med sin situation. Det renderar kommunen en 34:e plats i landet bland 289 kommuner.

I Kinda uppger sig 93 procent vara mycket nöjd och det ger plats 79, medan Åtvidaberg med andelen 91 procent hamnar strax över mitten, på plats 131.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om