Stort missnöje på äldreboende

Socialnämndens ekonomi blöder. Genom att ta bort de pedagogiska måltiderna sparas det drygt 500 000 kronor om året. Nu kommer det skarp kritik från personalen på äldreboendet Bergdala i Kisa. - Det poppar upp den ena besparingen efter den andra. Man märker att många är slutkörda, vår arbetsmiljö har aldrig varit sämre, säger en av undersköterskorna.

Socialnämndens ekonomi blöder. Genom att ta bort de pedagogiska måltiderna sparas det drygt  500 000 kronor om året. Nu kommer det skarp kritik från personalen på äldreboendet Bergdala i Kisa.

Socialnämndens ekonomi blöder. Genom att ta bort de pedagogiska måltiderna sparas det drygt 500 000 kronor om året. Nu kommer det skarp kritik från personalen på äldreboendet Bergdala i Kisa.

Foto:

Kinda2015-01-24 05:05


Det råder inga tvivel om att det finns ett stort missnöje hos personalen på Bergdala.
Vår tidning har pratat med fyra kommunanställda undersköterskor som vittnar om en ohållbar arbetssituation. För att undvika eventuella repressalier vill de vara anonyma.

Behövs på annat håll
Alla fyra jobbar på Bergdalas demensavdelning som består av tre stycken enheter. De berättar att arbetstempot har skruvats upp de senaste åren - samtidigt som tillgången till vikarier har försämrats.
- Vi är underbemannade, helt klart. Bemanningen smygsänks undan för undan. Det har blivit en orimlig situation.
Nyligen kom det ett beslut från socialnämnden som fick bägaren att rinna över. Vid årsskiftet slutade kommunen med de så kallade pedagogiska måltiderna.

Ett steg tillbaka
På så sätt sparas det drygt 500 000 kronor om året. Det är pengar som behövs på annat håll inom socialförvaltningen, står det i ett brev som den berörda personalen har fått.
Undersköterskorna på Bergdala tog emot beslutet med både förvåning och ilska.
- Ett av kommunens ledord är framåtanda, det här är verkligen att ta ett stort steg tillbaka. Vi fick inga större portioner, men det fyllde ändå en jätteviktig funktion att få sätta sig ner med de äldre och äta tillsammans. För många boende var det dagens höjdpunkt.

Smakportion
Enligt nya direktiv ska personalen ta en "smakportion" och även fortsättningsvis äta tillsammans med de boende.
- Men vad då smakportion? Här om dagen, till exempel, var det med åtta biffar och det var åtta boende som skulle äta. Med andra ord fanns det inget över. Vi kan ju inte gärna ta deras mat...
I brevet från socialförvaltningen står det att "bedömningen är att maten ändå räcker, för att det tidigare har kasserats mat efter måltiderna". Hur ser verkligheten ut?
- Än så länge har det inte blivit mycket över. Och med det nya upplägget utan pedagogiska måltider får vi vänta tills alla ätit upp, för att se om det eventuellt blir någon mat över till personalen. Med ett sådant upplägg får man ju ändå inte äta tillsammans.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om