Stort utvecklingsprojekt: "Tror vi är något på spåret"

Ett utvecklingsprojekt i syfte att motverka utanförskap och främja fysisk och psykisk hälsa. Det är vad Kinda kommun och några lokala föreningar och organisationer ägnar sig åt just nu.

Kinda kommun är just nu aktuella med ett utvecklingsprojekt i syfte att motverka utanförskap och främja psykisk hälsa.

Kinda kommun är just nu aktuella med ett utvecklingsprojekt i syfte att motverka utanförskap och främja psykisk hälsa.

Foto: Johanna Lundberg / Bildbyrån

Kinda2021-10-18 19:00

– Just nu försöker vi, tillsammans med våra samverkanspartners, skapa nya sätt att arbeta som kan minska utanförskap, öka medborgarnas möjlighet till delaktighet i samhällslivet och främja både fysisk och psykisk hälsa, berättar Ida Björkman, förvaltningschef inom vård och omsorg i Kinda kommun.

De som varit med i uppstartsfasen är, förutom Kinda kommun, representanter från bland annat PRO, IKF Kinda, Svenska kyrkan och biblioteket.

– Som verksamhetsföreträdare och professionella kan vi ha en bild av vad som behöver göras, men genom att involvera andra kan vi få fler synvinklar, fastslår Björkman.

undefined
Ida Björkman, förvaltningschef inom vård och omsorg i Kinda kommun, ser positivt på det faktum att utvecklingsprojektet sker i samarbete med flera lokala föreningar och organisationer.

Än finns inga konkreta metoder framtagna för att motverka utanförskap och främja fysisk och psykisk hälsa, men Björkman har några tankar.

– Vi vet ju att ökad fysisk aktivitet och rörelse är hälsofrämjande så vi kan till exempel undersöka hur vi kan sätta människor i rörelse. Digitala hjälpmedel kan också vara en fördel för vissa när det kommer till att bryta utanförskap.

Har ni sett ett behov av att främja fysisk och psykisk hälsa?

– Det finns anledning att tro att isoleringen som skett med anledning av pandemin har resulterat, eller kan komma att resultera, i en ökad psykisk ohälsa.

Vad kostar satsningen?

– Den sker inom ramen för den ordinarie budgeten så kostnaden består av att deltagarna bidrar med tid och engagemang. Kinda kommun har också, likt övriga kommuner i Sverige, fått riktade statsbidrag för att arbeta med omställningen till God och Nära vård. För Kindas del handlar det om cirka en miljon kronor.

undefined
Kinda kommun har fått ett statsbidrag om cirka en miljon kronor, för att arbeta med, bland annat, omställningen till God och Nära vård.

Utvecklingssatsningen sker tillsammans med Östergötlands 13 kommuner, med stöd av FoU (Forskning- och Utvecklingscentrum). Den sker för medborgarna i respektive kommun, framhäver Björkman.

I satsningen är Kinda kommun först ut att utveckla och testa ett så kallat lärande- och innovationslabb, vilket alltså är det arbete som redan påbörjats.

– Arbetet i ett lärande- och innovationslabb innebär att man under en avgränsad period arbetar med ett identifierat problem eller en utmaning. Deltagarna i labbet får möjlighet att skapa och testa nya metoder och arbetssätt, som kan spridas när resultaten följts upp, förklarar Björkman och tillägger:

– Vi kommer arbeta intensivt under hösten och räknar med att kunna komma med konkreta förslag att testa i verkligheten under den närmaste tiden.

Björkman om...

..."God och Nära vård":

God och Nära vård är en nationell omställning till nya sätt att jobba med vård och omsorg. Det handlar bland annat om att vården behöver komma närmare patienten eller brukaren.

Satsningen handlar också om grundtanken att alltid utgå från individens förutsättningar, behov och förmågor.

I den här omställningen pratar man också mycket om att göra patienter och brukare till aktiva medskapare i sin vård och omsorg. Det är bland annat det vi tagit fasta på i den här satsningen.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!