Stranddispens överklagas

Naturvårdsverket har överklagat miljö-, bygg- och räddningsnämndens beslut till länsstyrelsen om att medge strandskyddsdispens för fastigheten Opphem 3:8.

Kinda2007-04-30 06:27

Kommunens mbr-nämnd beslutade nyligen att ge ett positivt förhandsbesked för delning samt bostadsbebyggelse på den aktuella fastigheten som är belägen i en sluttning och gränsar mot sjön Ämmern.
På den större tomten, som omfattar 3 000 kvadratmeter, finns i dag två enklare fritidshus och är tänkt att bebyggas med ett nytt bostadshus. De två mindre tomterna, på vardera 1 350 kvadratmeter och som saknar byggnader, är tänkt att bebyggas med en huvudbyggnad och två komplementbyggnader.
Som skäl för att ge dispens från strandskyddet angav mbr-nämnden att de inte bedömde att två ytterligare bostadsbyggnationer på den redan hävdade och privatiserade tomtplatsen medför några förändringar eller negativa konsekvenser vare sig för det allmänna friluftslivet eller för växt- och djurlivets livsvillkor.
Men nu har Naturvårdsverket invändningar efter att ha tagit del av beslutet. Man vill att länsstyrelsen ska ändra kommunens beslut, genom att neka dispens för avstyckning och nybyggnad.
Naturvårdsverket hänvisar till att området omfattas av strandskydd och att det i det här fallet saknas sådana särskilda skäl som anges i miljöbalken som krävs för att medge dispens.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om