Stressade måltider på äldreboende

Det är stora skillnader mellan demensenheter och äldreenheter på äldreboendet Bergdala under måltiderna . Demensenheterna präglas av en lugn och trygg måltidsmiljö där personalen är delaktig, medan måltiderna på äldreenheterna präglas av att personalen är stressad.

Kinda2007-08-30 06:39

Det konstaterar Sirpa Lumme, kommunens medicinskt ansvarige sjuksköterska, i en rapport till socialnämnden. Främst bör stressmomenten på äldreenheterna ses över då personalen inte deltar i måltiden utan utför andra sysslor och de äldre får inte en optimal måltidssituation, anser hon.
I rapporten framgår det vidare att maten ska kunna serveras ur karotter och de äldre bör kunna få möjlighet att servera sig själva.
Vid matningssituationer bör man även sträva efter att en personal matar under hela måltiden, samt att den äldre ges möjlighet att tugga och svälja i sin egen takt.

Undernärda
Bakgrunden till rapporten är att vård- och omsorgsförvaltningen genomfört en observationsstudie under slutet av 2006 och början av 2007 för att förbättra de äldres mat- och måltidssituation. Arbetet har inneburit att personal genomfört en mängd mätningar och registreringar på fyra äldreenheter och tre demensenheter.
Resultatet visade bland annat att det förekom att de äldre på Bergdala var undernärda och att nattfastan var lång.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om