Summerar året - och en politisk karriär

När kommunstyrelsens ordförande i Kinda, Hans Måhagen (S), summerar 2017 och ser framåt så är det med över lag positivt laddade ordval. Det vilar ändå en smula vemod över det hela, eftersom han samtidigt förkunnar att kommande val i höst, blir det sista för hans del. I alla fall där han kandiderar till kommunalrådsposten. -Ja, även om jag får partiets och väljarnas förtroende att fortsätta efter valet, så har jag för avsikt att kliva av under kommande mandatperiod.

Hans Måhagen (S), kommunalråd Kinda kommun. Foto: Alf Wesik

Hans Måhagen (S), kommunalråd Kinda kommun. Foto: Alf Wesik

Foto:

Kinda2018-01-12 10:10

Om vi ser tillbaka på Hans Måhagens karriär, så har den i mångt och mycket präglats av politik i 35 år nu. Omfattningen har varierat sedan dess, men det har blivit ett flertal tunga uppdrag inom såväl Linköpings kommun, som inom Östsam.

-Det har varit roligt under hela den här tiden, men jag kanske ändå har trivts bäst under den här sista sejouren i Kinda. När jag flyttade hit och ställde upp i valet i Kinda, så hade inte en tanke på att kandidera till posten som kommunstyrelsens ordförande.

-Det kanske till och med var så att jag redan då hade tanken på att avsluta min politiska karriär.

Han ångrar inte för en sekund att han hoppade på uppdraget i Kinda och tycker "om han får säga det själv", att den präglats av en politisk stabilitet som kanske saknats i kommunen, samt ett flertal stora och viktiga investeringsbeslut.

-Om jag får hålla mig frisk och vi gör ett bra val, så skulle jag kunna tänka mig att påbörja nästa mandatperiod. Och sedan avgå när det passar, för att en efterträdare ska kunna ta vid.

- Möjligtvis att jag skulle tänka mig något mindre framträdande politiskt uppdrag, men det håller jag öppet.

Tre huvudområden

När vi träffar Hans Måhagen på arbetsrummet på tredje våningen i kommunhuset så är det med en sprillans ny organisation just sjösatt.

-Vi har tidigare i viss mån haft en otydlig organisation, så tillvida att företagare och medborgare, har måst vända sig till tre olika avdelningar för att få svar på sina frågor.

Kommunstyrelsens uppdrag är mer renodlat till mer långsiktiga, strategiska frågor. Nu ligger dessa detalj- och driftfrågor inom nya Samhällsbyggnadsnämndens ansvar. Det finns förutsättningar för en ökad service - och utrymme för såväl kommunchefen Rosie-Marie Fors och KS, att ägna sig åt expansion och utveckling av kommunen.

Om han ser framåt så är det tre huvudområde han gärna vill lyfta fram:

-Jag hade hoppats att fler investeringar skulle ha klarats av redan när jag tillträdde. Nu har vi en tung uppgift framför oss, att försöka bocka av alla investeringsbehov som finns. Och med bibehållen bra ekonomi.

-Jag tycker att det är mycket viktigt att befolkningsmängden ökar. Och där ser vi under senare år tender till en positiv utveckling.

-Jag hoppas vi ska kunna lösa behovet av kompetensförsörjning. Och där tänker jag både för ortens näringsliv och för kommunen själv.

Fler hyresbostäder

Om vi ser till den tredje punkten, kompetensförsörjning, så har möjligheterna till vidareutbildning inom kommunens gränser snarare minskat än ökat.

-Här kommer Stångådalsbanan in som en viktig faktor. Med en framtida restid mellan Kisa och Linköping på 30 minuter, kan vi dra ännu mer fördel av närheten till storstaden. För att lösa kompetensfrågorna i framtiden tror jag på ökat samarbete - och inte bara med Linköping, utan även andra kranskommuner.

I detta sammanhang lyfter han ändå fram Stångådalsbanans betydelse för bostadsbyggandet. Redan idag har det skett en snabb exploatering av bostäder i Rimforsa, men han ser även en framtid när intresset för boende i Kisa och norra Kalmar län kommer att öka.

-Om jag får önska mig något, så är det att vi skulle kunna medverka till flera hyresbostäder i Rimforsa. Gärna i Stiftelsen Kindahus regi, men jag har full förståelse för att de skyndar långsamt, med tanke på sin ekonomi.

Han pekar bland annat på behovet av trygghetsboende. Det finns en tomt där stiftelsen avser uppföra tiotalet lägenheter, men det finns ökat behov av externa privata byggherrar.

Godsmagasinet

Trots att det tagits beslut om tunga investeringar i Rimforsa och intresset för fler bostäder är stort på orten, ser han inte Kisas ställning som huvudort hotad.

-En kommun där huvudorten stagnerar har ingen ljus framtid. Och därför är det viktigt att investera även i Kisa. Han pekar bland annat på redan fattade beslut som renovering av Bäckskolan, satsningarna på Värgårdsskolan, skateparken, Folkets Hus, det nya LSS-boendet och upprustningen av Värgårds Udde.

-Samt naturligtvis kommande byggnation av ny Räddningsstation.

När det gäller Stationsområdet så säger Hans Måhagen att han ändå tror på en byggstart under 2019. Bollen ligger hos ICA, men han anser att en upprustning med nytt Resecentrum är av stor betydelse för kommunikationer, säkerhet praktiskt användande och en vacker utemiljö.

-Det är inte vackert som det ser ut idag. Och en upprustning kräver rivning av samtliga nuvarande byggnader.

Godsmagasinet då?

-Vi är uppvaktade av tre föreningar som vill bevara den. Vårt svar är att vi kan tänka oss att skänka bort magasinet, samt ge ett bidrag motsvarande rivningskostnad, på cirka 150 000 kronor. Men att bekosta en flyttning, som kostar 1,5 till 2 miljoner, är uteslutet.

Ny vårdcentral

I förhandlingarna med ICA har det diskuterats samarbeten med lokalerna. Kanske med en inbyggnad av väntsal, och kanske en ny vårdcentral.

-Ja det är ju en bra placering av ny vårdcentral, med tanke på kommunikationerna. Men jag tror inte den ryms där, då är nog det andra alternativet, mitt emot Röda Huset, mer aktuellt. Men det är inte tagna några beslut ännu.

Kinda kommun skulle ha fått ett besked om framtida för Danbomsgården, men något sådant har inte kommit. Det har ändå aviserats från Region Östergötland, att lokalerna inte är ändamålsenliga som vårdcentral som de ser ut idag, och att en renovering byggnadstekniskt är svår och dyr.

-Vi har fått frågan dels hur vi skulle kunan ha användning för Danviksgården för kommunal verksamhet, men jag ser ingen sådan lösning, dels vad vi skulle kunna inrymma i en helt ny vårdcentral. Det är inte diskuterat ännu, rent politiskt, men som jag ser det är en Familjecentral möjlig.

Lägga ner allianser

Inför kommande val vill Hans Måhagen varken öppna några dörrar höger och vänster ut - eller stänga dem. Han utesluter inte fortsatt samarbete med moderater och kristdemokrater i Kinda.

-Det är ändå väljarna som bestämmer. Det enda jag vill, är att det bildas en stabil majoritet även efter 2018 års val.

Olika former av koalitioner är således möjliga. Och till viss del anser han att partipolitik och ideologi är av mindre betydelse i kommuner, än inom rikspolitiken.

-Så kanske det är. Men det är ännu viktigare att lyckats få ännu större enigheter bakom de största besluten. Att vi sedan tycker olika i mindre frågor, som det motioneras om, är en sak - men i de stora frågorna är vi ofta överens.

Men efter sommaren, någon gång, är det inte dags att lägga ner allianserna och samarbetena och agera för det egna partiet?

-Det viktigaste är ändå Kinda kommuns bästa. Men det är klart att vi ska agera för så bra valresultat som möjligt.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om