Svårare få vård i grannlandsting

Det kan bli svårare för östgötarna att få välja själva var de vill få vård, då Östergötlands landsting vill säga upp ett avtal om vårdutbyte med grannlandstingen. Detta för att patienterna inte ska kunna söka vård i andra landsting för de åkommor som finns på den så kallade prioriteringslistan.

Kinda2003-11-14 23:44

Östergötlands landsting har nu ett avtal med Kalmar läns och Jönköpings landsting om att de patienter som så önskar kan välja att få behandling i något av de andra landstingen.
Men Östergötlands landsting planerar nu att säga upp detta avtal. Anledningen är att man inte vill att östgötarna ska kunna bli behandlade i andra landsting för åkommor som finns med på landstingets prioriteringslista.
- Det vore ju konstigt om man fick nej till att få en viss behandling som ligger inom vår begränsning i Östergötland, och sedan kunde åka till Eksjö och få behandlingen, som vi då ändå måste betala, säger Lennart Schylling, sakkunnig på Östergötlands landsting.

Valfrihetsremiss
Om det nya förslaget går igenom måste man i stället få en så kallad valfrihetsremiss om man vill söka vård i ett annat landsting.
- Detta har gällt även tidigare för alla andra landsting i Sverige, säger Lennart Schylling.
Meningen är då att en patient ska få sin diagnos av en läkare i Östergötlands landsting, och sedan får man ansöka hos vårdpersonalen om att få den fortsatta behandlingen på ett annat ställe.
- Vi brukar ta en dam som ska få en höftledsoperation som exempel. Om hon då i stället vill opereras i Mora för att hennes dotter bor där och det blir enklare, så ska hon få det.
Valfrihetsremissen ska alltså underlätta för personer att få vård i ett annat landsting. Skäl som inte räknas för att få en valfrihetsremiss är till exempel att det är kortare operationskö i ett annat landsting.
- Men var man sätter gränsen är egentligen upp till vårdpersonalen att bedöma.

Ydre undantag
Men inga valfrihetsremisser kommer att delas ut för åkommor som finns med på Östergötlands landstings prioriteringslista.
- Vi vill förändra reglerna och göra dem mer strikta.
Ett undantag hoppas man dock ska finnas med de nya reglerna. Det gäller Ydre kommun, där Östergötlands landsting hoppas kunna sluta ett avtal med Jönköpings landsting om att invånarna ska kunna få vård i Eksjö även i fortsättningen.
- Det är mycket närmare för Ydreborna att åka till Eksjö. Dessutom är det en gammal tradition att de vänder sig till smålandssidan för att få vård, säger Lennart Schylling.
Sannolikt kommer förslaget om de nya, strängare reglerna att träda i kraft i januari nästa år.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om