Svartbyggare får böta 38 000

Trots att bygglovsansökan avslogs, byggde fastighetsägaren ett 125 kvadratmeter stort fritidshus i Fågelsrum. Nu har Länsrätten i Östergötland beslutat att mannen ska betala tilläggsavgift för svartbygget.

Kinda2007-01-15 07:20

Kinda kommuns byggnadsinspektör Veine Kederstedt betraktade byggnationen som ett svartbygge, och på uppdrag av miljö-, bygg- och räddningsnämnden (mbr) i Kinda väckte kommunjurist Urban Erntoft talan vid länsrätten med krav om att fastighetsägaren skulle betala 57 500 kronor i tilläggsavgift.
Anledningen till att bygglov inte beviljades var att avloppsnätet på fastigheten Fågelsrum 1:17 inte är utbyggt och anslutet till det kommunala nätet.
Som vår tidning tidigare rapporterat, tog mbr-nämnden utöver tilläggsavgiften även ett beslut på att med stöd av Plan- och bygglagen påföra fastighetsägaren en byggnadsavgift om fyra gånger ordinarie taxeavgift, lika med 13 440 kronor för den olovligen utförda byggnationen på fastigheten i Fågelsrum.
Enligt Förvaltningslagens bestämmelser fick fastighetsägaren före beslutet ta emot förslaget för kännedom, men några synpunkter hade inte inkommit när ärendet togs upp till behandling.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om