Besöket är en del av Sven-Erik Buchts turné Sverige runt. Han ska besöka alla landets län och 40 kommuner ska betas av, innan han kan vända hemåt mot Stockholm och Regeringskansliet igen.
-Det lär nog bli 60 kommuner, för det blir fler stopp än vi räknat med från början, skrattar han.
När södra Östergötland stod på programmet på onsdagen besöktes först Boxholms Ost i Boxholm, där han bland annat fick veta att företaget står inför en stor investering på sex miljoner kronor.
-Ja, verkligen roligt, grattis Boxholm, sa Bucht.
Egen verksamhet
På eftermiddagen blev det färd till Ydre kommun, där han först träffade kommunens repsententer innan det var dags för dagens höjdpunkt Ydre Champinjonhus.
-Det blir premiär detta, har aldrig sett en champinjonodling, tidigare.
På plats fanns Jessica Rydestrand och hennes make Per. Hon berättar att det faktiskt var han som kom på idén att odla champinjoner, på hösten 2011. Han ville att hon skulle ha en egen verksamhet på gården, bredvid skogsbruket och de andra sysslorna på gården.
-Jag tände omedelbart på idén, jag gillar att odla, vilket är ett måste, jag gillar att arbeta och jag gillar att plocka med saker.
Dubblad storlek
Sven-Erik Bucht fick höra hur det går till att odla champinjoner, att Jessica är tvungen att "plocka" champinjonerna varje dag. Hon säger att champinjonerna i mångt och mycket styr hennes liv. Det allra minsta hon slappnar av en smula, eller låter luftfuktigheten sjunka, så innebär det slutet för den omgången.
-Jag plockar mellan 25 och 40 timmar per timma. Jag levererar cirka 400 kilo champinjoner per vecka, och upptagningsområdet är butiker från Vimmerby, Eksjö, Vetlanda, Tranås, Mjölby och sedan en tid även Kisa förutom det absoluta närområdet förstås.
-Ja, mycket jobb och ett ständigt vaktande. Men å andra sidan tycker jag det är jätteroligt. De dubblar sin storlek varje dygn, champinjonerna, och tredubblar sin vikt.
Bättre villkor
Sven-Erik Bucht var mycket intresserad av detaljerna. Det märktes att han har ett eget förflutet från landsbygden och han ville även veta vilka funderingar Jessica Rydestrand, har inför framtiden.
-Det är en fröjd att se en sån här verksamhet. Du har hållit på i fem år och jag är övertygad om att du driver företaget även om fem år, om jag kommer tillbaka.
-Jo, absolut, svarade Jessica statsrådet, men frågan är om jag orkar det rent fysiskt. Jag skulle vilja anställa någon, men det skulle inte företaget bära rent ekonomiskt, om vi inte dubblar omsättningen. Och är vi två, och en av oss blir sjuk om så bara för en dag, går det inte att klara den skörden.
Hon efterlyste bättre villkor för småföretagare och klagade bland annat på arbetsgivaravgiften som ska läggas på personalkostnaderna.
-Men skattelättnader är inte allt, svarade Bucht. Jag skulle önska att du istället skulle få mer betalt för ditt arbete.
-Men jag kan inte höja priset ut till butik mer, smärtgränsen är ju redan nådd.
Bredbandet
Sven-Erik Bucht hade inget direkt svar att ge för att Jessica Rydestrand skulle bli mindre oroad inför framtiden.
Men Bucht, du har ju berättat att alla dina besök på företag ute i landsbygden resulterar i nya idéer som du tar med dig till Stockholm. Vad fick du för idé efter besöket på Ydre Champinjonhus?
-Jag vet inte om jag rent konkret kan peka ut något specifikt, men jag har fått massor av intryck och jag blir mer och mer stärkt av att landsbygden har en framtid.
-dessutom kan jag säga så här; landsbygden har varit eftersatt rent politiskt av en lång rad av regeringar före mig, av alla kulörer. Det är dags att vi nu sätter landsbygden i fokus.
Han pekade bland annat på den parlamentariskt tillsatta landsbygdskommittén och alla de 75 punkter, som ska göra livet enklare för mindre kommuner, företag i mindre kommuner och boende på landet.
-En viktig sak är bredbandsutbyggnaden. Vi har öronmärkt 5,5 miljarder kronor att använda fram till 2020 för utbyggnaden av bredband på landsbygden. Målet är att alla hushåll ska ha tillgång till bredband år 2025.