Swedish Tissues ledning riskerar åtal

Länsstyrelsen har fått ta emot ännu en anmälan om utsläpp i Kisaån från Swedish Tissue AB. Den här gången handlar det om nyanseringsfärg som runnit ut på grund av en felställd ventil.

Kinda2007-01-11 07:38

Samtidigt har miljöåklagaren tagit beslut om att inleda en förundersökning om miljöbrott för sommarens klorutsläpp, vilken orsakade fiskdöd i Kisaån.
I ett e-postmeddelande till Länsstyrelsens miljövårdsenhet, som är tillsynsmyndighet för Swedish Tissue, anmäler brukets miljö- och säkerhetssamordnare det senaste utsläppet som skedde natten mot 22 december.
I det korta meddelandet uppger bruket att det var i samband med färgkörning på pappersmaskin 3 som en ventil var felställd i färgköket vilket innebar att nyanseringsfärgen gick ut till golvkanalen, och därefter ut i Kisaån.
Felet upptäcktes 02.30 och då stängdes ventilen. Mängden färg som läckt ut uppskattas av brukets miljö- och säkerhetssamordanre till cirka 170 liter.
- Det här är helt oacceptabelt, säger Ola Lindén vid Länsstyrelsens miljövårdsenhet och menar att Swedish Tissue måste ha bättre rutiner för att förebygga att sådant här inte händer.
Ola Lindén uppger att han under nästa vecka ska träffa företrädare för Swedish Tissue för att få närmare information om utsläppet.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om