Tage fick oväntat besök

Tåget började brinna och paniken var nära. Tur då att Anita och Tage Andersson bodde alldeles intill. Där kunde de 32 passagerarna pusta ut innan de for vidare med buss. Slutet gott allting gott.

Tage Andersson fick hastigt besök och upplät sitt hus till passagerarna.

Tage Andersson fick hastigt besök och upplät sitt hus till passagerarna.

Foto:

Kinda2008-10-22 06:41


En rad tillfälligheter medverkade till att tågbranden vid Karlsberg, söder om Kisa, avlöpte så lyckligt. Till exempel att tåget råkade stanna precis intill en vägkorsning och ett bebott hus.
I gamla banvaktsstugan i Karlsberg bor Anita och Tage Andersson och de fick nu ett oväntat besök. Tage Andersson berättar:
- Vi satt och tittade på tv och så hörde vi att någon knackade på dörren. Och sen såg jag att hela trädgården var full med folk...

Rök för fullt
Tage fick ta en ficklampa och ut och hjälpa folk som kånkade på väskor i den intilliggande skogen. Under tiden rök det för fullt från tåget.
- Det brann under tåget, berättar Tage. Och de skrek: gå inte i närheten av tåget.
Så småningom samlades alla 32 passagerare i trädgården. Som genom ett under hade ingen ens stukat foten när de tog sig från tåget ner i den oländiga terrängen intill.

Tur i oturen
Tur i oturen att tåget stannade där det gjorde, menar Tage Andersson.
- Hade de fortsatt bara 200 meter så hade de varit mitt i obygden.
Det är något som räddningsledare Staffan Waldau håller med om. Han berättar att räddningstjänsten just hade utbildning i sjukvård på brandstationen i Kisa när larmet kom vid 20.15.

Luddigt larm
Men larmet var luddigt, "söder om Kisa", och hade tåget stannat mitt i skogen kunde det ha tagit lång tid att hitta. Nu var man i stället framme väldigt fort.
- När vi kom fram var det helt rökfyllt och brann med öppen låga under tåget i motorn, berättar Waldau.
Tågpersonalen hade redan räknat in passagerarna. Men för säkerhets skull skickades rökdykare in för att söka igenom vagnarna.
- Vi gick också runt i skogen intill med polis och hund, berättar Waldau. Men vi hittade ingen.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om