Tågvänner får bidrag för bilvagnsrenovering

Stångådalsbanans Vänner Lokstallet i Kisa får 229 000 kronor i bidrag från Riksantikvarieämbetet för att renovera östra Centralbanans bilvagn. Totalt delar ämbetet ut åtta miljoner kronor till 77 arbetslivsmuseer runt om i landet.

Stångådalsbanans Vänner Lokstallet i Kisa får 229 000 kronor i bidrag från Riksantikvarieämbetet för att renovera östra Centralbanans bilvagn. Foto: Lars-Göran Bexell

Stångådalsbanans Vänner Lokstallet i Kisa får 229 000 kronor i bidrag från Riksantikvarieämbetet för att renovera östra Centralbanans bilvagn. Foto: Lars-Göran Bexell

Foto:

Kinda2017-06-02 10:00

Riksantikvarieämbetet har fördelat åtta miljoner kronor till landets arbetslivsmuseer. I år har 77 projekt beviljats medel.

- En av höjdpunkterna i mitt jobb är när vi varje år delar ut pengar till arbetslivsmuseerna. Ideella krafter över hela landet gör fullständigt ovärderliga insatser för att bevara och förklara industrisamhällets kulturarv, säger riksantikvarie Lars Amréus.

Varje år fördelar Riksantikvarieämbetet bidrag till museerna för att stödja projekt som stärker deras möjligheter att bevara och bruka industrisamhällets kulturarv. I år fick Riksantikvarieämbetet in 158 ansökningar och av dessa beviljades 77 projekt som får dela på åtta miljoner kronor. Förra året höjdes anslaget från sex till åtta miljoner kronor och i år ligger det kvar på den nivån. Under förra året beviljades 88 projekt bidrag.

Arbetslivsmuseerna finns över hela Sverige och kan vara mycket olika. De berättar och demonstrerar historien genom arbete och vardag, ofta med maskiner och tekniska system i drift. Det gemensamma är att de fokuserar på kvinnors och mäns arbete. I dag finns det mer än 1 450 arbetslivsmuseer och de drivs i de flesta fall på ideell basis av föreningar och stiftelser som är beroende av stöd för att kunna utveckla verksamheten.

Stångådalsbanans Vänner Lokstallet i Kisa får 229 000 kronor för renovering av östra Centralbanans bilvagn nummer 25. Föreningen Brukskultur Åtvidaberg får 11 000 kronor för projektet "Brukssamhället och döden".

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om