De 23 medlemsföretagen som tillsammans bildar den ideella föreningen Kindamat har till syfte att samla de lokala matproducenterna i kommunen samt att bevara och utöka matkulturen.
KindaMat beslutade sig efter lite tankar och funderingar att arrangera dessa temakvällar som pågår under fem tillfällen.
Under onsdagskvällen var det dags för den tredje i serien med temat "matglädje" och under tiden som samlingslokalen fylldes underhöll Eva Fasth med fina toner från sin cello.
- Det var lite av en chansning när vi startade projektet med temakvällarna berättar Barbro Bragée, ordförande i föreningen. Det krävs många engagerade personer som hjälper till att ordna dessa sammankomster och samtidigt kostar det också en del och vi visste ju inte om det skulle locka några åhörare.
Det visade sig bli ett lyckat koncept där KindaMat samverkar med Östgötamat, Folkuniversitetet, Kinda kommun, Kinda-Ydre Sparbank samt Vimmerby Bokhandel. Detta var tredje temakvällen av fem planerade.
-Vi hoppas att intresserade kommer även på de två sista arrangemangen, fortsätter Barbro. Vi vill påvisa vikten av, samt möjligheten till att kunna inkludera dessa fina och smakrika råvarorna till sin tallrik utan att det ska kosta en massa pengar.
Föreningen presenterade också en ny medlem, paret Per och Susanne Johansson från Skattgårdens Lantbruk, vilka fyller den dittills tomma platsen som större grönsaksodlare.
-Vi driver mjölkproduktion sedan 1989 och utökade med dessa odlingar för tre säsonger sedan, berättar Per och fortsätter. Detta är nytt för oss men samtidigt väldigt intressant att själv kunna sälja direkt till kunden och få känna av marknaden. Det visar sig finnas ett stort intresse av lokala produkter. Det skulle vara kul om man kunde utöka marknaden.
Bragée fortsätter: -Föreningen har behov av fler medlemmar som vill ansluta sig för att göra leverantörslistan komplett.
Efter detta var det dags för kvällens verkliga dragplåster. Barbro Bragée hälsade Tareq Taylor välkommen och lämnade över ordet till kvällens moderator Carolina Ericsson.
Tareq Taylor är just nu inne i en mycket hektisk tid. Han driver restaurang precis som vanligt, men är dessutom just i full färd med flera olika TV-projekt, samt släpper i dagarna sin sjunde receptbok
Utöver detta lyckades han trollbinda sin stora publik i Kisa under hela tillställningen, med berättelser från det verkliga livet, med verklig inlevelse och berättarglädje. Och det var fullsatt in till sista sittplats, och mer därtill.
Han inledde med att ge en eloge till föreningen KindaMat.
-Det är bara i Norge som jag tidigare sett ett sådant engagemang rörande dessa viktiga frågor.
-Mitt matintresse föddes i köket hemma hos min mormor och morfar där jag tillbringade mycket tid av min uppväxt. Morfar, som var lite av en strikt brittisk gentleman arbetade som brittisk konsul i Malmö, och det arrangerades många fina middagar hos mina morföräldrar med gäster som Margaret Thatcher, Ronny Petterson och Roger Moore för att nämna några, säger Tareq Taylor.
-Där i köket när jag för första gången fick hjälpa morfar att laga mat, öppnade han sitt hjärta, vilket han annars hade svårt för, och började berätta om sitt liv. Där mellan fyra ögon öppnades en helt ny värld för mig och jag upplevde en sådan fantastisk stämning där och då att det blev startskottet för min inriktning.
Tareq Taylor berättar vidare att han aldrig trivdes i skolan, så köket där han kände sig säker blev räddningen för honom många gånger. Det var där som han kunde "rensa huvudet" som han förklarade det.
-För mig har det alltid varit viktigt att förmedla den glädje jag känner när jag lagar till en måltid åt någon. En bra måltid ska smaka gott, vara god för magen samt bidra till en intellektuell stimulans.
Under kvällen vidrör han gång på gång hur viktigt det är med bra råvaror och att man bör sluta med användningen av alla de massproducerade produkter och snabbmat. Detta är en miljardindustri för de stora matfabrikanterna och de lokala och seriösa odlarna och leverantörerna lever i skuggan av detta.
- Vi har i vår värld ett större focus på konstiga kroppsideal än att få känna sig lycklig, menar Tareq Taylor.
-Min tumregel är att: köp inte processade varor utan gör detta själva. Att samlas kring matbordet med vänner skapar en glädje och värme att minnas länge. Gör inte maten till en syndabock utan välj istället bra råvaror.
Dessa ord avrundar Tareqs föreläsning och Carolina Ericsson tar återigen över mikrofonen för att tacka honom med några av alla de produkter som producerats via medlemmarna i KindaMat.