I Café Colombia är det ett gäng upprymda personer som samlat en publik för att presentera det projekt de jobbat med i fem års tid. De som för talan för projektet är Maria Lindgren, ägare av Café Columbia, och Mia Sandell, från Studieförbundet Bilda som varit den tekniskt ansvariga. På plats är även Gunnel Asp från Peter Casselsällskapet och Maria Lundgren och Jörgen Tholander från Studieförbundet Bilda. Grundare och drivande av projektet är Maria Lindgren, Britt Stenman, Gunnel Asp, Kicki Stridh och Mia Maria Sandell.
Digital duk
Premiärvisningen har lockat några nyfikna besökare och det är med lite stora ögon de lyssnar. För det som presenteras är en digital bordsduk, en duk där man kan placera sin telefon ovanpå och få Kindabygdens emigrantberättelser presenterade för sig i ord och bild på mobilens skärm. Det är berättelser från Emigrantmuseum och material från EMILE-projektet som presenteras och fått nytt liv i detta nya koncept. Det var ägaren Maria Lindgren som började tänka på hur Emigrantmuseum skulle kunna utvecklas.
Vi plockade ner Emigrantmuséet till caféet med hjälp av digital teknik, säger Maria Lindgren.
Tanken är att skapa en mötesplats för att lära och skapa diskussion om emigrationen som skedde i länet då, men också om den immigration som sker idag. De vill skapa en tanke kring folks flytt och flykt, lära om historia och skapa diskussion kring varför samhället ser ut som det gör idag.
En prototyp
Duken som presenteras idag är en prototyp, lite finslipning är kvar. Manusscript för de olika berättelserna är skrivna och lästa av lokala förmågor men det finns även planer på att göra historien tillgänglig på engelska, tyska och arabiska. Slutprodukten kommer även prydas av illustrationer av Anna Helldorff.
Historien får inte torka in i väggarna, menar Lindgren.
För att kunna ta del av historien krävs en smartphone eller surfplatta, som kommer att finnas på plats att låna.
Det är precis som en hemsida, men det är en duk, säger Mia Sandell, ansvarig för tekniken.
Tekniken som de använder kallas NFC, near field communication, och är något som finns i de flesta smarta telefoner idag. Under duken sitter en tagg, som en knapp, som utbyter information med mobiltelefonen när den läggs ovanpå.
Det är att använda teknik i kunskapens tjänst, säger Lindgren.