Tekniska verken: "Vi missbedömde vårfloden"

Vattenståndet i sjön Drögen är den lägsta på många år. Nu kan Klaes-Göran Dahlqvist inte komma ut med båten från den lilla lagunen som vanligtvis skyddar båtarna från väder och vind.

Längre ner kommer inte åran i det grunda vattnet.

Längre ner kommer inte åran i det grunda vattnet.

Foto: Bänkt Olsson

Kinda2018-08-15 05:00

Drögen sträcker sig från Kinda kommun i söder och in i Linköpings kommun i norr. Omsättningen på vattnet är långsam och vattenkvaliteten är hög i den djupa källsjön. Klaes-Göran Dahlqvist har en liten hyttbåt för fiske och utflykter på sjön. Men i år är han instängd i den lilla lagun som båten ligger förtöjd i. En sandbank som båten i vanliga fall går över ligger i år bara två till tre decimeter under ytan.

– Några ungdomar som också har sin båt här inne hoppade ur och knuffade båten över sandbanken. Men jag är pensionär, så det är inte riktigt ett alternativ för mig, säger Klaes-Göran.

Grunden till det låga vattenståndet lades redan i våras när Tekniska verken tappade Drögen på vatten och körde kraftverket i Sjösäter.

– Till viss del missbedömde vi vårfloden vilket gjorde att vi kom in i sommaren med lite lägre nivåer än vad vi hade trott att vi skulle göra. Sen kom den här sommaren ovan på det. Det var rätt mycket snö rätt sent och det var kallt länge. Vi var rädda för att det skulle bli en väldigt snabb och kraftig avsmältning. Ju längre fram på våren man kommer desto större är risken för ett snabbt omslag och en kraftig vårflod. Vi tror dels att grundvattnet inte var riktigt påfyllt och att växtligheten kommit igång och tog en del av vattnet. Så vi missbedömde hur mycket vatten vi skulle få till några av sjöarna, bland annat Drögen, berättar Ola Palmquist, affärsenhetschef, vattenkraft på Tekniska Verken.

Att Tekniska verken kan gjort en missbedömning tycker Sture Åkhe, som tidigare varit ordförande i Drögens fiskevårdsområde egentligen inte är så konstigt.

– Snön torkade bort på något kostigt sätt som jag aldrig sett förr, säger han.

Det Sture och Klaes-Göran främst är kritiska mot är att Tekniska verken fortsätter tappa sjön på vatten.

– Anledningen till att vi tappar nu är att vattensystemet nedströms riskerar att torka ut annars. Det har varit exceptionellt torrt under lång tid. Framförallt är det ån som rinner ut vid Hallsta ängar som i princip har torkat ut under några tillfällen här i sommar. Det blir skador på det biologiska livet i ån om den inte får till sig lite vatten. Därför har vi försökt släppa på, inte mycket men lite vatten åtminstone för att kunna hålla den vid liv. Blir den torr får vi stora skador som tar lång tid att reparera. Det är skälet till att vi tappar vatten från Drögen nu. Sen kan jag förstå att de som har båt i sjön tycker att det är en mindre bra idé, säger Ola Palmquist.

Längs med sjön syns den normala vattenlinjen fem till sex decimeter över där vågorna slår mot blottlagda stränder och stenar.

– Tekniska verken har inte mer vatten än vad som rinner till. Då finns det ingen anledning att hålla en låg nivå, utan det är bättre att hålla en mer normal nivå hela tiden, säger Sture Åkhe.

– Det är bara bäckar och vårfloden som finns, plus det som han där uppe ger oss, men det har varit dåligt i år, säger Klaes-Göran Dahlqvist.

På Tekniska verken håller Ola Palmquist i någon mån med, men menar att det är nödvändigt.

– Det hänger ihop i stora system. Har man problem på ett ställe och löser det lokalt så flyttar man problemet till ett annat ställe. Och det är det vi gör nu. Vi löser torrproblemet längre nedströms med att ta lite vatten uppströms för att vi bedömer att det ändå är det bästa för systemet som helhet.

Historiskt sett har Tekniska verken inte tappat till så här låga nivåer. Men den enda konsekvensanalys av att låta sjön sjunka till de här nivåerna, eller med ytterligare 90 centimeter som vattendomen tillåter enligt Ola Palmquist, är den som gjordes då vattendomen kom till 1923.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!