Telia drar åt nätet runt landsbygden

Vi minns det tydligt. November för två månader sedan. Det var absolut fullsmockat med folk som trängdes på de informationsmöten som Telia arrangerade i Församlingsgården i Kisa. Sedan dess har ingenting hörts och många undrar. -Det betyder ingalunda att arbetet upphört. Vi har fått så många positiva svar, att vi beslutat oss för att gå vidare med steg 2, som innebär dörrknackning och besök hos dem som vill ha svar på frågor.

Thomas Bäckström, Försäljningschef Öppen Fiber Telia, ser positivt på utvecklingen i Kinda kommun.

Thomas Bäckström, Försäljningschef Öppen Fiber Telia, ser positivt på utvecklingen i Kinda kommun.

Foto:

Kinda2018-01-24 14:00

Det är Thomas Bäckström, Försäljningschef Öppen Fiber på Telia, som svarar så diplomatiskt. Han säger att intresset för informationsmötena var enastående bra, "även om det brukar vara väldigt stort intresse över allt där vi informerar".

De intresseanmälningar som sedan dess inkommit, har ändå inte nått upp till de procentuella nivåer som krävs för en omedelbar arbetsstart. Dock är det på några områden av de totalt sju som landsbygden i Kinda delats upp i, så många att det är dags för steg 2 i projektet.

-Och steg 2 innebär att vi beslutat att sätta in mer resurser, alltså mer personal i Kinda, samt påbörja det vi kallar kallar dörrknackarfasen. Den innebär att alla de som anmält att de har fler frågor, eller är osäker på något, kommer att få ett personligt besök i sina hem, där alla frågetecken ska rätas ut.

Byggstart

Han försäkrar om att ett beslut om extra resurstilldelning och dörrknackning, ej skulle ha tagits om det inte samtidigt tagits beslut att det blir en fortsättning i Kinda.

-Vi har tagit ett sådant beslut, ja. Arbetet med detta inleds redan i början eller mitten av februari och det brukar vara ett par veckor. Om det efter dessa besök finns tillräckligt med intresse - vilket jag är övertygad om - så sätter vi igång arbetet.

Han berättar att det inte kommer att väntas på bättre tider. Så snart ett område når upp till de täckningsgrader som Telia aviserat, alltså kring 60 procent av hushållen utmed en sträcka eller ett geografiskt område - så blir det byggstart just där.

-Nej, vi kommer inte att invänta några andra områden, här är det något av först till kvarn som gäller.

Många utskick

I Kinda har framförts åsikten att det utgått massor av brev till torpställen, och andra platser, dit det aldrig är aktuellt med bredband.

Blir det inte svårt att få tillräcklig anslutningsgrad, med tanke på att det blir "nej, tack", på alla dessa utskick?

-I en förberedelsefas av ett nytt fiberprojekt gör vi allt vi kan för att säkerställa att alla hus med en egen adress - och därmed utgör en egen lagfart - ska få ett erbjudande. Vissa gånger är dessa hus inte bebodda, byggda eller används endast som en sidobyggnad till ett annat hus. Vi är fullt medvetna om detta och räknar därmed också med en viss marginal för fel.

Thomas Bäckström utvecklar:

-I huvudsak är det viktigaste att alla adresser får ett erbjudande och vårt mål är också att samtliga fastigheter i Kindas landsbygd vid en utbyggnad ska förberedas för fiber. Eventuell procentsats är inget vi stirrar oss blinda på då området och underlaget säger betydligt mycket mer.

Marknät

Thomas Bäckström säger att "alla dessa frågor" är vardagsmat för honom och för hans kollegor inom säljorganisationen.

-För bara 4-5 år sedan var det annorlunda. Nu är marknaden mer mogen, folk vet mer och kommer mer förberedda, men det gör också att de ställer mer kniviga frågor till oss.

Som till exempel om det inte vore bättre att invänta 5G, eller någon form av satellitlösning, eller kanske någon radiolänk?

- Ja, exempelvis. Men det kan jag svara direkt på. Det är fasta förbindelser, alltså fiber, som gäller nu och kommer att gälla mycket lång tid framöver. Varför? Jo, med nya kunskaper och nya vanor ökar snabbt behovet av ökad kapacitet mycket snabbare än vad någon annan teknik än den fasta kommer att klara.

Vad tror du då, Thomas Bäckström, vilket besked kan du ge Kindaborna?

-Att jag tror att det inom en ganska kort tid kommer ett besked om byggstart.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om