Tillbaka till 1869...

Det var marknad i Kisa i tisdags. Med hästhandlare, luffare, spelmän och väckelsepredikanter. Året var 1869 och två nödår hade just förlidit. Fast på riktigt var det förstås Värgårdsskolans åttondeklassare som avslutade vårens studier om 1800-talet med ett historiskt rollspel.

Väckelsepredikanten (alias pastor Roland Freed) har just fått mat och i bakgrunden skymtar bland annat en storbonde misstänkt lik ett visst kommunalråd?

Väckelsepredikanten (alias pastor Roland Freed) har just fått mat och i bakgrunden skymtar bland annat en storbonde misstänkt lik ett visst kommunalråd?

Foto:

Kinda2003-05-31 07:18

Jo, för marknaden var förstås bara på låtsas. Det handlade helt enkelt om en historielektion i det fria; ett historiskt rollspel. Folket på marknaden utgjordes av åttondeklassare från 8A och 8C och en rad "inhyrda" skådespelare med kommunalrådet i spetsen.
Egentligen var det bara slutet på ett arbete om 1800-talet som pågått under vårterminen. Redan i mars fick eleverna träffa församlingspedagog Anders Holmström, som i sin egenskap av utbildad dramapedagog varit med under resans gång, och delas upp i familjegrupper med olika social status. Samtidigt har eleverna läst in 1800-talets historia med dess befolkningsökning, industriella revolution, emigration, väckelserörelse och gryende arbetarrörelse.
De har lärt sig ord som urbanisering, konventikelplakatet och "Spinning Jenny". De har lärt sig vad "freden, vaccinet och potatisen" betydde för landet. De har försökt hitta sin egen släkt under samma tidsperiod. De tidstypiska kläderna har delvis vävts i slöjden.
Det historiska rollspelet var en rolig och spännande avslutning på vårens historiearbete. Det märktes inte minst på eleverna som verkade trivas hur bra som helst en majdag 1869.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om