Tio områden pekas ut för vindkraft i Kinda kommun

Nu pekas tio områden ut som intressanta för vindkraft i Kinda. De mest intressanta i trakterna av Svalsjö, Tidersrum och Hycklinge. Målet är tio vindkraftverk till 2015.

Kinda2008-11-18 08:02

Det är Kinda kommun som tagit fram ett förslag till vindkraftsplan. Bakgrunden är att man med modernare och högre vindkraftverk kan ta tillvara vindkraften även i skogsbygder.
Områden med årsmedelvindhastighet över 6,5 meter per sekund ger goda förutsättningar och sådana finns även i Kinda.

Riksintressen
Energimyndigheten har redan pekat ut två områden i Kinda som riksintressen för vindkraft: ett område upp mot Åtvidabergsgränsen och ett söder om Hycklinge.
I Kinda kommuns planförslag har man dock valt bort området mot Åtvidaberg. Projektledaren Jonny Andersson förklarar varför:
- Det finns en radaranläggning åt det hållet, som bland annat används av försvaret. Och det kan bli störningar av vindkraften.
I planförslaget pekar nu tio områden ut som speciellt intressanta. Fyra områden bedöms som primära:
1) Norr Svalsjö by. Ett kuperat skogsområde på tolv kvadratkilometer.
2) Syd Svalsjö by. Högt liggande skogsområde på tio kvadratkilometer.
3) Syd Tidersrum. Tio kvadratkilometer med höjder på upp till 280 meter. Här finns den högsta vindmedelhastigheten i hela kommunen.
4) Syd Hycklinge. Höglänts skogsområde på 28 kvadratkilometer. Alldeles norr om området ligger kulturhistoriskt intressanta Kila by.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om