Titanic - verklighet, myt och kommers

Ett 80-tal personer kom till Horns kyrka för att lyssna på Titanic-experten Claes-Göran Wetterholm. Inte dåligt en vanlig tisdageftermiddag. Och de som kom fick lön för mödan. Wetterholm visade sig vara en ypperlig berättare med sinne för både stort och smått.

Claes-Göran Wetterholm berättade fängslande om Titanic-katastrofen.

Claes-Göran Wetterholm berättade fängslande om Titanic-katastrofen.

Foto:

Kinda2009-06-18 06:54

Han konstaterade att Titanic har blivit en av de stora myterna. Och en av de mest kommersiellt gångbara. Storfilmen för några år sen spelade in nio miljarder kronor.
På kvällen den 18 april 1912 kom de första överlevande in till New York. Redan dagen efter fanns deras berättelser i tidngarna och den 23 april kom den första boken ut. Tidningsartiklar, böcker, filmer och utställningar fortsätter att skölja över oss än i dag.

Vad hände?
Men vad var det egentligen som hände den där aprilnatten 1912? Det framställdes då som en naturkatastrof. I själva verket orsakades katastrofen av skandalöst dåligt säkerhetstänkande.
Ta det där med livbåtar. Enligt en förlegad brittisk lag behövdes bara 16 livbåtar ombord. Till det kom fyra hopvikbara livbåtar som var svåra att få i vattnet.
Det innebar att det teoretiskt fanns plats för 1 178 passagerare. Men ombord fanns 2 207 människor. Dessutom fylldes båtarna inte alls upp i kaoset som rådde. Ja, de flesta tredjeklasspassagerarna hittade inte ens upp på däck.

Fullt fart i isen
Och varför gick man i full fart in i ett område med isberg fast det fanns gott om varningar? Tja, förklaringen var helt enkelt att så gjorde man. Det gällde att vara så snabb som möjligt och inte verka blödig. Dessutom betraktades ju det stora fartyget som näst intill osänkbart.
- Men det fanns det ju ingen täckning för, menar Wetterholm. Praktiskt taget alla båtar är osänkbara, till och med min roddbåt.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om