Stormen har gett arboristen arbete för flera veckor

Flera hundra omkullfallna träd, hittills åtta arbetsdagar i följd, ingen kommande ledighet inom 18 dagar, 40 timmars arbete på tre dagar... Så har Tom Axelsson, egenföretagande arborist med sitt säte i Kinda, drabbats av stormen Malik.

Stormen Malik har orsakat en hel del förödelse runt om i Östergötland. Tom Axelsson, egenföretagande arborist med sitt säte i Kinda, har haft mycket att göra – och kommer även fortsatt att ha det.

Stormen Malik har orsakat en hel del förödelse runt om i Östergötland. Tom Axelsson, egenföretagande arborist med sitt säte i Kinda, har haft mycket att göra – och kommer även fortsatt att ha det.

Foto: Privat

Kinda2022-02-04 08:26

Tom Axelsson, som driver arboristföretaget TA Trädtjänst, ringer upp oss under måndagsförmiddagen. Vid tidpunkten befinner han sig i skogarna söder om Boxholm, där han fått i uppdrag att ta bort träd och frigöra drabbade ledningar.

– Ledningar och stolpar har gått av, på grund av träd som hänger...

Det prasslar lätt i luren när Tom ser sig omkring.

– Det har blivit en hel del skador. El- och vägnät har blivit hårt drabbade, konstaterar han.

undefined
Under måndagsförmiddagen var Tom Axelsson på plats i skogarna söder om Boxholm. Så här såg det ut där.

Den gångna helgen har inneburit mycket arbete – både för Tom och andra arborister.

– Alla som har sådana här typer av jobb och kunder har det väldigt kämpigt just nu. I dag har jag ringt runt till i princip alla arborister som jag känner och alla vill ju ställa upp och hjälpa till, så klart.

Under måndagen är Tom inne på sin åttonde arbetsdag i följd. Vanligtvis jobbar han måndag till fredag, men nu, till följd av stormen Malik, räknar han inte med att kunna vara ledig förrän den artonde februari.

– Vi räknade först med att jobba till torsdag denna vecka och sedan ta långledigt, men som fallet verkar nu så går nog inte det. Stormen har orsakat väldigt stora problem måste jag säga. Stackars skogsägare. Jag själv har inte ens vågat åka till min egen skog för att se hur det ser ut.

undefined
Tom Axelsson driver företaget TA Trädtjänst. Han har, på tre dagar, arbetat närmare 40 timmar. Det till följd av stormen Malik.

Hur många omkullfallna träd har du hittills sett efter helgens storm?

– Oj... Det är flera hundra. Bara där jag står nu kan jag snurra runt och se säkert ett tjugotal. På en kvart har jag sett det tredubbla, när jag gått runt.

Tom har under helgen varit runt i Kinda, Boxholm, Linköping, Askersrund och Tiveden. Bland annat var han på plats vid Katedralskolan i Linköping under söndagen för att hjälpa till med ett omkullfallet träd.

– Jag har varit på många jobb och blivit skickad till flera olika platser. Det har blivit många mil, skrattar han.

Humöret tycks han hålla uppe trots rådande situation och mängden arbete som ligger framför honom.

Rent ekonomiskt, vad kommer denna storm att innebära för dig?

– Jag har inte tänkt så mycket på det än. Det viktigaste har varit att få ordning på allting, så det funkar för de som är drabbade. Ingen ska behöva gå lidande. Pengarna får jag räkna på sedan, det är sekundärt. Men det är klart att det blir bättre betalt, så är det ju.

undefined
Ett träd föll under söndagen på Katedralskolan. Det blev ett av många uppdrag som Tom Axelsson tog sig an.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!