Tove, David och Simon skrev bäst

Tove Hensler, David Ahlsin och Simon Sjörén. Där har vi vinnarna av årets uppsatstävling i Kinda. Det handlar om djärva framtidsvisioner och brottningar med existentiella problem.

Vi skrev de tre bästa uppsatserna. Fr v Simon Sjörén, Tove Hensler och David Ahlsin.

Vi skrev de tre bästa uppsatserna. Fr v Simon Sjörén, Tove Hensler och David Ahlsin.

Foto:

Kinda2003-04-25 12:16

"En annorlunda framtid" var temat för årets uppsatstävling på Värgårdsskolan.
Svenskalärarna sållade fram de 18 bästa uppsatserna och sen fick en jury bestående av Thomas C Ericsson, Bengt Nordin, Lars Tallund, Gudrid Hansen och Matilda Carlsson ta över för att utse vinnarna.
- Det har varit ett intressant arbete, tycker Bengt Nordin. Och vi har i stort sett varit överens.
Tredjepriset går till Simon Sjörén från Rimforsa för hans framtidsvision om en värld år 2052, mer än någonsin splittrad i rika och fattiga. "Ett ständigt giltigt moraliskt budskap", skriver juryn i sin motivering.

Som Huxley
Tvåa blir David Ahlsin från Kisa, också han med en framtidsskildring som enligt juryn för tankarna till Aldous Huxleys "Du sköna nya värld". En enorm teknisk utveckling har avskaffat svält och sjukdomar och u-länder finns inte mer. Tvärtom mot i Simons uppsats med andra ord. Men även i Davids uppsats finns civilisationskritik. Vinnaren är en Rimforsatjej. Tove Hensler beskriver ett "sökande efter djup i en till synes ytlig och svårbegripbar tillvaro". Det handlar om identitetsfrågor och andra existentiella problem med en "personlig och djärv infallsvinkel på ämnet", menar juryn.
Böcker och pengar
Alla tre prisades med böcker när vinnarna offentliggjordes på Kisa bibliotek i onsdags. Vinnaren får dessutom 3 000 kronor, tvåan 2 000 och trean 1 000 kronor. Pristagaren får själv behålla halva prissumman och andra halvan går till klassen.
Den 6 juni är det meningen att alla tre ska medverka vid nationaldagsfirandet på Kisa hembygdsgård.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om