Tre busslinjer i Kinda läggs ner

Politikerna har sagt ja till Östgötatrafikens förslag. Det innebär att 28 busslinjer på landsbygden försvinner - och istället ersätts av anropsstyrd trafik. Förändringen träder i kraft nästa sommar. I Kinda är det tre busslinjer som försvinner.

Kinda2015-08-22 04:06

Det är Region Östergötland (tidigare landstinget) som äger Östgötatrafiken. Målsättningen är att max 50 procent av kollektivtrafiken ska vara skattefinansierad. Den andra hälften ska bestå av biljettintäkter.

Inte försvarbart
Så ser inte verkligheten ut. I dagsläget är 60 procent av kollektivtrafiken skattefinansierad.
I våras presenterade Östgötatrafiken ett nytt förslag som ska minska skattefinansieringsgraden. Förslaget gick ut på att avveckla ekonomiskt svaga busslinjer - och istället erbjuda anropsstyrd trafik runt om i länet under namnet "Närtrafik".
- Vi har granskat alla linjer där mindre än 20 procent av kostnaderna täcks av biljettintäkterna. Det finns linjer där bussar går helt tomma, vilket inte är ekonomiskt försvarbart, sa Östgötatrafikens kommunikationschef Eva Gylltorp i samband med att förslaget blev offentligt.
Konceptet "Närtrafik" innebär att resenären får ringa till Östgötatrafiken några timmar i förväg för att boka sin resa. Det kommer dock bara att gälla vissa tider - så att Östgötatrafiken ska kunna utnyttja sina chaufförer och fordon på ett effektivt sätt.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om