"Trevligare att djuren överlever"

Regeringens förslag att begränsa utfodringen av vilda djur, framförallt för vildsvin, har både fått ris och ros. Peter Monell från Kinda Jaktvårdskrets tror att det enda som kan få bukt på problemet är ett ökat jakttryck. "Det är trevligare att djuren överlever än att de svälter ihjäl", säger han.

Kindajägaren Peter Monell tror på ett ökat jakttryck.

Kindajägaren Peter Monell tror på ett ökat jakttryck.

Foto: Lars-Göran Bexell

Kinda2016-07-27 08:00

Under förra veckan gick regeringen ut med ett förslag till ändring i jaktlagen. De vill, från och med den 1 december, begränsa utfodringen av vilda djur, med störst fokus på vildsvin.

– Det vi vill komma åt är avarterna där man utfodrar enorma mängder i närheten av jordbruksfält och vägar. Det förorsakar stora skador och olyckor, säger landsbygdsministern Sven-Erik Bucht (S) till SVT Nyheter.

Kindajägaren Peter Monell tycker att förslaget verkar "flummigt" och ser inte att det kommer att göra några större avtryck i kommunen.

Han tar dock ingen ställning för eller emot förslaget.

– Det beror helt på hur man tänker, men i våra trakter vet jag inte vem som skulle hålla på med den typen av utfodringar som regeringen vill komma åt. Jag misstänker att vi inte kommer att märka någon skillnad här, säger han och fortsätter:

– Jag tror att det enda som hjälper är ett ökat jakttryck. Vildsvinen förökar sig kolossalt mycket, och jag tror att det är en sådan säsong som väntar.

Han berättar att man i huvudsak använder sockerbetor vid utfodringen och att det ofta är svårt att förutse hur mycket som krävs under den långa vintern, "ibland tar det slut på en gång". Vildsvinen tål endast två månader av hård vinter, sedan är deras energi slut.

– Det är ju trevligare att djuren överlever än att de svälter ihjäl och under vintertiden har ju inte bönder särskilt mycket att förlora. Jag tror att så länge det finns grisar kommer de att ge sig på grödorna, man får helt enkelt se till att en jägare är där och stör dem.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om