Trollegater växer med ett hektar

Nu är det klart att Trollegater naturreservat utökas. Från cirka 1,5 hektar till 2,46. Det innebär att hela grottområdet nu finns inom reservatet och att skyddsvärd skog kan lyftas fram.

Trollegater är ett populärt besöksmål. Här guiden Lena Nilsson med en grupp för några år sen.

Trollegater är ett populärt besöksmål. Här guiden Lena Nilsson med en grupp för några år sen.

Foto:

Kinda2007-07-04 07:40

Naturreservatet vid Trollegater har funnits sen 1980. Fast det är förstås inte främst de biologiska värdena som gjort att det blivit reservat utan de många sprickorna och grottorna.
Inom området finns en större grotta, med en gång på omkring 100 meter, faktiskt en av de längre urbergsgrottorna i landet. Dessutom en mängd smågrottor.
Nu är det klart att det tidigare naturreservatet, på omkring 1,5 hektar, utökas till 2,46 hektar. Beslutet togs av länsstyrelsen sen man kommit överens med markägaren, Kinda Häradsallmänning, om en engångsersättning på 120 000 kronor för skogen på området.
Den nya gränsen är redan utmålad och nu väntar en viss röjning och gallring, berättar biolog Jens Johannesson på länsstyrelsen.
- Det stora skillnaden är att större delen av grottområdet och en del äldre skog nu ingår i naturreservatet. Då kan vi lättare bevara den skog som är värd att bevara. Framför allt gäller det gamla tallar som kan vara 150-200 år.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om