Tror på ökat semestrande i Sverige: "Viktig pusselbit"

I en tid som påverkas av coronavirusets effekter tror styrelsen och kommunpolitiker att öppnandet av Skedevid kanal kan vara en viktig del i att få fler människor att upptäcka mer av natur- och sjömiljö i Kinda.

Karin Nybrolin, vd, och Camilla Egberth, ordförande för AB Kinda kanal. Båda är glada över upprustningen vid kanalen.

Karin Nybrolin, vd, och Camilla Egberth, ordförande för AB Kinda kanal. Båda är glada över upprustningen vid kanalen.

Foto: Max Elofsson

Kinda2020-05-23 08:00

– Det känns fantastiskt kul att det är klart. Nu ser vi fram emot en fin sommar där vi hoppas att kanalen kommer till användning, säger Karin Nybrolin, vd för AB Kinda kanal.

Karin Nybrolin pekar på att årets sommar förmodligen inte blir som alla andra somrar i och med coronavirusets effekter som inte gör det möjligt att resa hur som helst. Därför tror hon att den lokala turismen blir en viktig del just i år och upprustningen av Skedevid kanal ser hon som viktig.

– Jag tror att Kinda kanal som helhet är en sammanhållande länk för naturturism i Östergötland. Att vi har fått i ordning på Skedevid kanal och gjort sjön Ämmern tillgänglig från Åsunden, blir en viktig pusselbit och bra tillskott i den helheten, säger Karin Nybrolin.

Föreningen Kinda Kanals Vänner har till syfte att främja kanalens fortbestånd som farled och det kultur- och byggnadshistoriska värdet. Föreningen arbetar för kanalens utveckling och föreningens ordförande Håkan Johansson tror att fler kommer vilja upptäcka miljön kring Kinda.

– Många som brukar vara utomlands vid den här tiden kommer nog att upptäcka att det är väldigt vackert här med. Därför tror jag på ett ökat turistande i Sverige och Kinda. Att den här kanalen nu åter är i bruk bidrar nog, säger han.

Även regionordförande Kaisa Karro (S) tror att coronaviruset kommer påverka våra semestervanor.

– Kinda kanal kommer nog att spela en stor roll för turismen i Östergötland. Att då den här passagen vid Skedevid finns är positivt, säger hon.

Kinda kanal går från Hycklinge och upp till Roxen norr om Linköping. Skedevid kanal kan ses som en avstickare från den. Den cirka 500 meter långa kanalen har varit i bruk sedan 1873 och går mellan sjöarna Åsunden och Ämmern strax öster om Rimforsa. Sedan i september förra året har kanalen hållits stängd då arbetet med att bland annat bredda kanalen har pågått.

Bolaget där kanalerna ingår ägs av Region Östergötland, Kinda kommun och Linköpings kommun.

Camilla Egberth är ordförande för Kinda kanal och det var hon som fick klippa bandet som indikerar att kanalen åter är invigd och öppen att färdas på. Från en roddbåt, tillsammans med Kinda kanals vice ordförande Nils-Ingvar Graan och markägaren vid platsen Folke Bergman, genomförde de invigningen.

Skedevid kanal går mellan sjöarna Ämmern och Åsunden och nu har den förhoppningsvis vara en bidragande del i att få fler att turista i Kinda.
Skedevid kanal går mellan sjöarna Ämmern och Åsunden och nu har den förhoppningsvis vara en bidragande del i att få fler att turista i Kinda.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!