Tuffa tider för traktens mjölkbönder

Nej. 2012 är inget bra år för landets mjölkbönder. Det låga literpriset ställer till det rejält. - Så här tufft har det aldrig varit tidigare, säger Börje Karlsson i Finede.

Börje och Arne Karlsson säger att läget är besvärligt. Samtidigt är de hoppfulla.

Börje och Arne Karlsson säger att läget är besvärligt. Samtidigt är de hoppfulla.

Foto:

Kinda2012-09-27 06:38


Det senaste halvåret har bönder över hela Sverige klagat på det låga mjölkpriset. I skrivande stund betalar Arla runt 2,80 kronor per liter. Det kan jämföras med 2011 då priset var 3,50 kronor.

Tufft för alla
Dessutom har spannmålspriset ökat markant. Sammantaget har lönsamheten minskat med omkring en krona per liter - på bara ett år.
Kinda har ett 45-tal mjölkproducenter som påverkas i allra högsta grad. I den lilla byn Finede, fyra kilometer utanför Horn, finns det två mjölkgårdar. Den ena drivs av bröderna Börje och Arne Karlsson med familjer.
- Man ska komma ihåg att 2011 inte var något fantastiskt år. Så... Ja, nu är läget väldigt besvärligt. Det är likadant för alla mjölkbönder.

Överskott av mjölk
Det svenska mjölkpriset styrs av världsmarknaden. En överproduktion i länder som Nya Zeeland och USA har skapat ett ovanligt högt överskott av mjölk på marknaden - vilket pressar priserna.
I Finede har familjerna Karlsson följt utvecklingen med oro.
- Fördelen är att vi producerar 30 procent av spannmålen på egen hand. Men det är ändå en förlustaffär varje gång som mjölkbilen kommer hit.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om