Två veckor efter fall upptäcktes höftfrakturen

En sjukgymnast vid en vårdcentral i Kisa hittade inget allvarligt fel på en dement person som en vecka tidigare skulle ha fallit hemma. Något som sedan i Linköping visade sig vara en höftfraktur.

Kinda2017-08-01 14:05

Den 15 mars råkade en dement person i drygt 70 års åldern ramla i hemmet, och sökte vård några dagar senare. Ett möte med sjukgymnast vid Kisa vårdcentral ägde rum den 21 mars.

Patienten som då gick med krycka undersöktes ordentligt gällande både knä och höft, Det fanns heller ingen missfärgning på benet. Nytt besök bokas in och patienten skall höra av sig om det blir någon försämring.

Patienten får sedan allt svårare att röra sig och förs fram i en rullstol när patienten inte är sängliggande för sina smärtor, fast detta är ingenting som framkommer.

Enligt en lex Maria-anmälan mot sjukgymnasterna, var patienten sämre vid ett läkarbesök en vecka senare. Efter en ambulanstransport till Linköpings US, upptäcks höftfrakturen, vilket ledde till operation den 29 mars.

Först i efterhand har det kommit fram att patienten var sängliggande efter sitt fall. Men det är osäkert om höften bröts vid detta tillfälle.

Vad beträffar nuvarande tillstånd samt prognos är detta svårbedömt då patienten ännu ej bedöms vara postoperativt färdigrehabiliterad.

Uppgifter hämtade från "Nyhetsbyrån Siren"

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om