Tvingas betala inspektioner

Den djurägare i Kinda som överklagade kommunens alla förelägganden, vitesförelägganden samt beslut om tillsynsavgifter till Länsstyrelsen i Östergötland har nu fått avslag på alla punkter utom två.

Kinda2007-04-19 06:47

"Jag överklagar här och nu alla beslut angående djurhållningen", skrev den aktuelle djurägaren bland annat i ett av sina överklaganden till Länsstyrelsens rättsenhet och fortsatte vidare med att "Det är helt horribelt. Djuren har både vatten och mat, och daglig tillsyn".
Tjänstemännen vid kommunens miljökotor har dock en annan uppfattning efter att gång på gång fått ta emot anmälningar från olika personer om vanvård av kor och grisar på djurägarens två gårdar i Kinda.
Den 15 juni förra året tog miljö-, bygg- och räddningsnämnden (mbr) beslut att förelägga djurägaren om att omgående eller senast 26 juni se till att alla djur kom ut på bete, samt att djurägaren från och med 1 juli skulle lämna in skriftlig dokumentation över de tider som tillsynen av djuren skett.
Orsaken var bland annat att det inte förekommit daglig tillsyn och att det saknats foder vid inspektionstillfällena. Länsstyrelsen konstaterar att nötkreatur ska hållas på bete sommartid i minst tre månader och perioden ska infalla under tiden 1 maj till 1 oktober.
Enligt länsstyrelsen fanns det dock vid tidpunkten för föreläggandet tid kvar att uppfylla kravet. Den första punkten i föreläggandet ska därför upphävas, anser länsstyrelsen.
Däremot är det enligt länsstyrelsens bedömning inte orimligt, med tanke på alla brister som förekommit i djurhållningen, att nämnden får besluta att djurägaren var tvungen att lämna in dokumentation över den tillsyn som skett och avslår mannens överklagande.
Djurägaren överklagade även mbr-nämndens beslut den 28 augusti respektive 1 september om att ta ut avgifter. Det första beslutet handlade om 1 875 kronor för tre timmars tillsyn och avsåg en föranmäld inspektion den 7 juni då djurägaren inte närvarade, besök med veterinär och krav på åtgärder den 4 augusti samt uppföljande inspektion på gården den 18 augusti.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om